Najnovije

LEGIJA BESAN: Sada traži samo jedno i neće odustati!

Milorad Ulemek Legija (52), bivši komandant Jedinice za specijalne operacije (JSO), koji je osuđen na 40 godina zatvora zbog ubistva premijera Zorana Đinđića, odlukom Višeg suda u Beogradu ostaje u srpskom „Alkatrazu“ do jula 2022.

Milorad Ulemek (Foto: Jutjub)

On se već 16 godina nalazi u strogoj izolaciji specijalnog paviljona požarevačke „Zabele“, zbog čega je odmah najavio da će uložiti žalbu i tražiti blaži tretman! 

- Viši sud u Beogradu opet je Legiji produžio strogu izolaciju na još dve godine, a posle toga će se ponovo odlučivati o njegovom statusu u zatvoru. Sada se čeka da Legijin advokat dođe sa odmora i da mu se uruči rešenje, a posle toga počinje da teče rok za žalbu - kaže izvor „Alo!“ iz suda.

Legija je u strogom zatvorskom režimu već 16 godina, a ukoliko rešenje suda ostane na snazi, i dalje će biti uskraćen za privilegije koje važe za osuđenike u otvorenijim paviljonima - češće kontakte sa spoljnim svetom, rad u nekoj radionici, šetnje u krugu zatvora i pravo na ljubavnu sobu!

- Predsednik suda na svake dve godine po službenoj dužnosti ispituje da li on treba da ostane u strogo čuvanom srpskom „Alkatrazu“. Odluka se donosi na osnovu izveštaja iz zatvora, policije i službi bezbednosti, kao i mišljenja tužioca, a nadležni su procenili da je Legija i dalje opasan i da bi na slobodi mogao da nastavi da se bavi kriminalom - navodi naš izvor iz suda.

Kriminolog Dobrivoje Radovanović smatra da Legiju treba prebaciti u malo slobodniji zatvorski režim, zato što i tamo može biti pod strogom kontrolom.

- U bezbednosnom smislu nema nikakve razlike da li je Legija u ćeliji sam ili sa još jednim ili dvojicom cimera. Ukoliko dođe do sukoba među njima, oni mogu biti razmešteni. Držati nekog toliko godina u samici, u izolaciji, protivno je svemu što sam ja izučavao, a moram reći da sam doktorirao na temu penologije. To je nauka koja se bavi izučavanjem zatvorskog sistema i svrhe kažnjavanja. Samica je disciplinska kazna za neki prekršaj koji je načinjen u zatvoru, nije cilj da se neko tamo trajno smešta i da služi kaznu - tvrdi Radovanović.

Ostala je nepoznato zbog čega se Legija i sada smatra opasnim za prebacivanje u neki drugi zatvorski paviljon, ali je zanimljivo da su 2016. nadležni iz uprave „Alkatraza“ istakli „da je on zaslužio da dobije blaži tretman jer je disciplinovan i primeran osuđenik“, ali su ostale službe procenile „da se za to još nisu stekli uslovi“.

Legijina odbrana može da se žali predsedniku Apelacionog suda na ovu odluku.

Američka vojska napušta Nemačku, jedan deo kreće prema Rusiji! Više o tome OVDE.

Izvor: Alo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA