Najnovije

NE IZLAZIMO, OSIM SVOJEVOLJNO: Studenti ostaju u domovima, o ostalim zahtevima nadležni će odlučiti za tri dana!

Danas je na platou ispred Filozofskog fakulteta nastavljen protest studenata zbog najavljene mere o zatvaranju svih studentskih domova u Beogradu zbog širenja epidemije koronavirusa. Studenti su izneli sve svoje zahteve, a u naredna tri dana nadležni će odlučiti o njima.

Studentski protest u Beogradu (Foto: Jutjub)

Studenti iz domova za sada neće, osim svojevoljno. Iako im je predsednik Srbije Aleksandar Vučić sinoć na RTS-u poručio drugo.

Vučić: Ono što je takođe važno, studentske domove ćemo sve u Beogradu da zatvorimo.

RTS: I gde će ti studenti? Mnogi od njih nisu iz Beograda nisu iz Srbije.

Vučić: Ajde da ne brinemo o onima koji nisu iz Srbije, snaći će se oni. A oni koji nisu iz Beograda, neće biti u Beogradu za to vreme.

Nisu se iselili iz soba, ali su se odmah nakon ove izjave preselili na ulice. Jučerašnji protest danas su nastavili ispred Filozofskog fakulteta.

"Prvi zahtev je da studenti ostanu u domovima, ali to se ne podrazumeva samo dok traju ispitni rokovi, nego i između ispitnih rokova, jer ovde mnogi ljudi rade i nemaju gde da odsednu", poručuje predstavnik studenata Marko Radić.

"Drugi zahtev je da studenti koji su zaraženi kovid virusom moraju dobiti dodatni rok kad se završi formalno ova školska godina iz razloga što su u nemogućnosti za tako nešto. Treći zahtev jeste da studenti svi moraju besplatno da se testiraju, pa kasnije i leče u slučaju da su zaraženi. Peti zahtev jeste, s obzirom na to da nijedna studentska organizacija, univerzitetska koja bi trebalo formalno da predstavlja studente, ništa nije radila prethodnih godina, tražimo njihove ostavke, jer to nije problem od juče, to traje godinama", dodaje Radić.

Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže da je odluka da moraju da napuste domove posledica pogrešne informacije Studentske poliklinike, na šta je Kriznom štabu skrenuo pažnju još u ponedeljak.

"Ono što je predsedniku plasirano, to je ono što je više puta pogrešno interpretirano, ta izjava Studentske poliklinike da je sve to što je zaraženo maltene iz domova. U suštini to je 20 posto. Znači sa ovih 49, sa tendencijon opadanja, stagnira broj. I znači blaži su oblici i u kontroli je. Bilo bi zaista iluzorno da studentima skraćujemo pravo u toku jula. Mi moramo jedan deo krajem jula i sredinu avgusta zatvoriti domove da ih dezinfikujemo. Da uradimo ono što je deo posla", objašnjava Šarčević.

Studentima se obratila i rektorka Beogradskog univerziteta Ivanka Popović. Kazala je da je došla da im pruži podršku i da će učiniti sve što je u njenoj nadležnosti da ispuni njihove zahteve.

"Ja sam u ime svih fakulteta dostavila Ministarstvu datume ispitnih rokova. Ministarstvo je obavešteno, što se tiče ostalih aspekata, znači održavanje i otvorenost domova je u domenu Ministarstva. Što se tiče Univerziteta, mi ćemo učiniti sve što možemo", uverava rektorka.

Studenti kazali da su dobili garanciju da će o njihovim zahtevima biti odlučeno u naredna tri dana. Ukoliko ne budu ispunjeni, najavili su još masovnije proteste.

Pročitajte OVDE   ko je to podneo krivičnu prijavu protiv Kriznog štaba.

Izvor: N1

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA