Najnovije

SPINOVANJE I KONTRAPITANJA: Sve Vučićeve laži na RTS

Pošto je nakon izbora neko vreme proveo u "medijskoj ilegali", predsednik Srbije Aleksandar Vučić sinoć je gostovao na javnom servisu gde je pričao gotovo o svemu, osim o onome šta ga je voditeljka Olivera Jovićević upitala.

Aleksandar Vučić (foto: Jutjub)

Piše: Pero Jovović

Izbegavajući tako da odgovori na pitanja od javnog značaja, predsednik Srbije je još jednom, po ko zna koji put, dao sebi za pravo da na RTS-u iznosi netačne ili polovične, manipulativne informacije koje za pojedine građane Srbije mogu biti pogubne.

On je na samom početku intervjua izneo netačnu informaciju u kojoj je rekao da su sve opštine i gradovi u Srbiji, osim Beograda, “pod kontrolom”, odnosno sigurne od širenja pandemije koronavirusa. Ovakva izjava dolazi samo nedelju dana nakon što je krizni štab u Novom Pazaru proglasio vanrednu situaciju zbog rastućeg broja obolelih i umrlih od virusa KOVID-19.

Vanredna situacija je uvedena i u Kragujevcu, Vranju i na dan gostovanja Vučića u Ivanjici, u kojoj su građani deset dana živeli u nehumanim uslovima usled nedostatka vode i širenja kovida.

“Voleo bih da imamo povoljniju situaciju. Najveći problem imamo u Beogradu, sve ostalo je neuporedivno jednostavno u poređenju sa Beogradom. Jasno vam je da su svi drugi brojevi pod kontrolom i da je to manje ili više očekivano i uobičajeno”, rekao je predsednik Srbije.

U nekoliko narednih minuta rekao je i da i dalje umiru stari, ali i mlađi koji imaju neke pridružene bolesti, koji su na dijalizi ili koji su gojazni – što se ispotavilo kao netačno, ukoliko uzmemo u obzir jučerašnja upozorenja doktora Gorana Stevanovića koji je u Dnevniku N1 izjavio da sada oboljevaju uglavnom mlađe osobe.

“Ono što dominira u kliničkoj slici u ovom talasu jeste da su uglavnom mlađe osobe u pitanju, osobe između 30 i 50 godina starosti i to su ozbiljne kliničke slike”, rekao je Stevanović. 

Kasnije tokom intervjua, predsednik Srbije je, pored toga što je sve vreme prekidao i ponižavao novinarku RTS-a koja se, iako jako blaga, trudila da ima iole kritički stav i jasno postavljena pitanja, izjavio da bolnica u Novom Pazaru “izgleda bolje nego bilo koja bolnica u Nemačkoj”.

On se tu međutim nije zaustavio, pa je samo deset minuta kasnije, pokazujući fotografije bolnice ponovo izjavio da “U Nemačkoj ne možete videti takve bolnice”. Međutim,  svedočanstva građana Novog Pazara govore suprotno od Vučićevih tvrdnji.

Nastavio je sa prozivkama Javnog servisa i Olivere Jovićević navodeći da se nikada ne bi pojavio na RTS-u da se trenutno ne dešava povećani broj zaraženih koronavirusom u Novom Pazaru, a onda je, hvaleći se rezultatima izbora i “brdama i dolinama koje je izgradio u Sanžaku” rekao da sem 1992. godine, “nijedan ekser nije zakucan u bolnici u Pazaru”, već da je sve urađeno u bolnicama tamo, uradila upravo Srpska napredna stranka.

Ključno pitanje Olivera Jovićević postavila je negde na 36. minutu intervjua – da li izbori nisu mogli da budu odloženi? 

Vučić je umesto odgovara tada voditeljki postavio kontrapitanje, tvrdeći da se na izborima niko nije zarazio, iako su domaćim medijima, samo nekoliko dana nakon izbora kružile vesti o pozitivnim testovima na koronavirus predsednice Skupštine Maje Gojković, direktora kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića, ali i ministra odbrane Aleksandra Vulina, koji su zajedno veče nakon izbora proveli u štabovima SNS.

Važno je spomenuti i da se lider Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović, kome je takođe nakon izbora dijagnostifikovan koronavirus, trenutno nalazi u teškom zdravstvenom stanju zbog jake upale pluća.

Vučić je u emisiji pričao i o politici, iako je na početku intervjua rekao da ništa u vezi pandemije neće politizovati.

Predsednik Srbije se tako nadovezao na “tajkune”, čije je humanitarne donacije Novom Pazaru dovodio u pitanje, tvrdeći da je “on donirao milione” – iako je pomoć donirana iz državnog budžeta koji se puni redovnim plaćanjem poreza svih građana Republike Srbije.

Ovakav govor predsednika, međutim, nije ništa novo, niti bilo šta neuobičajeno. Retki su momenti u kojima predsednik države zapravo odgovara na postavljena pitanja. Mnogo veću pažnju javnosti izazvao je njegov odnos koji je imao prema novinarki u studiju, zbog čega je reagovao i NUNS, navodeći da je sve vreme ponižavao i vređao novinarku RTS-a, te da nije odgovorio na pitanja od javnog značaja.

“Smatramo da je nastup predsednika Srbije bio daleko od elementarnih obrazaca lepog ponašanja i potpuno nedostojan javne funkcije koju obavlja. On je u više navrata vređao i ponižavao voditeljku RTS i izbegavao da njoj i građanima pruži odgovore na pitanja od javnog interesa”, ističe se u saopštenju NUNS.

U poslednja 24 časa u Srbiji je još 11 osoba preminulo od posledica koronavirusa, saopštilo je Ministarstvo zdravlja. Zvaničan broj preminulih je 298, navodi se na sajtu covid19.rs.  Pročitajte OVDE  još detalja.

Izvor: nova. rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA