Najnovije

TRAMP: REŠITE KOSOVO BRZO! Direktivu izdao specijalnom izaslaniku Ričardu Grenelu!

Američki predsednik Donald Tramp dao je "zeleno svetlo" za konačno i brzo rešenje kosovske krize! Tramp je izdao direktivu svom specijalnom izaslaniku Ričardu Grenelu da što pre zakaže novi susret predstavnika Beograda i Prištine.

Tramp (Foto: flickr/ Pravda)

Ovo je objavio Glas Amerike, koji tvrdi da je Grenel prošle nedelje imao sastanak sa Trampom "na kojem je dogovoreno sve oko Kosova". Prema ovim informacijama, Grenel je i te kako frustriran zbog odlaganja susreta Hašima Tačija i Aleksandra Vučića, pa je sada rešen da što pre organizuje novi sastanak u Beloj kući.

"Poslednja šansa"

Fokus novog sastanka, za koji još nije preciziran datum, i dalje bi trebalo da bude na ekonomskim temama, ali bi, kako se navodi, on mogao da stvori "novu energiju ka političkom rešenju".

- Bela kuća dala je "zeleno svetlo" za novi susret predstavnika Beograda i Prištine u bliskoj budućnosti, posle otkazivanja sastanka dve delegacije koji je bio planiran za 27. jun u Vašingtonu. Specijalni predstavnik za pregovore Beograda i Prištine Ričard Grenel prošle nedelje jasno je stavio do znanja da ova prilika ne treba da se propusti. Izrazio je i frustraciju na neki način. Zato se Grenel sastao sa predsednikom Trampom i tražio "zeleno svetlo", koje mu je predsednik dao, da nastavi proces kao poslednju šansu - tvrdi Martin Vulaj, bivši direktor Albansko-američkog nacionalnog saveta, a prenosi Glas Amerike.

Avdulah Hoti, "premijer Kosova", s druge strane najavljuje da će on umesto Tačija preuzeti dijalog sa Beogradom.

- Uprkos dešavanjima oko Tačija, nema alternative za dijalog. Mi smo spremni za ovaj proces. Sada se radi na određivanju delegacije koju ću sigurno predvoditi ja. Odlučili smo i da osnujemo stručni savet za dijalog sa Srbijom. Savet će delovati u okviru kancelarije "premijera". Kroz ovu odluku biće imenovan državni koordinator za dijalog, koji će koordinirati Savet - najavljuje Hoti.

Priština nema šanse

Komentarišući ove navode, britanski stručnjak za Balkan Tim DŽuda kaže da će prištinski pregovarački tim biti znatno oslabljen ako se potvrdi optužnica protiv Hašima Tačija.

- Dve strane neće imati jednako snažne pregovarače. Gospodin Vučić, koji je nedavno dobio potvrdu svoje političke snage, trenutno u Prištini nema jednakog partnera sa kojim može da razgovara. Pretpostavljam da Tači neće voditi dijalog, ali nije kredibilno da Vučić pregovara sa Hotijem, "premijerom". Treba sa obe strane da imate ljude istog ranga. Bez želje da uvredim Hotija, on je u poređenju sa Vučićem ipak samo politički patuljak - naglašava DŽuda, dodajući da bi obe strane, dok je dijalog u blokadi, trebalo da primene ono što je već dogovoreno, a do sada nije sprovedeno u delo.

Šiptari gube lobistu u Kongresu

Demokratski kongresmen i najuticajniji albanski lobista u SAD Eliot Engel na putu je da izgubi mesto u Kongresu, a samim tim i mesto predsedavajućeg Komiteta za spoljne poslove. Kako piše "Forin polisi", demokrate u Komitetu kažu da neće objavljivati konačan rezultat sve dok se ne prebroji i poslednji glas, a nezvanično se može čuti da se trka svela na trku Breda Šermena iz Kalifornije i Gregorija Miksa iz NJujorka.

Haradinaj se uzda u Nemce

Nemačka dosledno podržava "Kosovo" u pravcu nezavisnosti i izgradnje države, pa je njeno predsedavanje EU dobra vest za naše građane Kosova. Kancelarka Merkel razume potrebe "Kosova", tvrdi Ramuš Haradinaj, bivši "premijer Kim".

SAD planiraju da izdvoje 600 miliona dolara za naoružavanje Ukrajine! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA