Najnovije

STEŽE SE OBRUČ OKO DIKTATORA! Podneta krivična prijava protiv Đukanovića i DPS-a!

Prijava podneta zbog sumnje da su Đukanović i DPS za potrebe finansiranja predizborne kampanje 2016. kreirali šemu za ubacivanje novca nepoznatog porekla u zvanične finansijske tokove te partije

Milo Đukanović (Foto: Jutjub)

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora MANS je danas je Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) predala krivičnu prijavu protiv Mila Đukanovića, predsednika Crne Gore i predsednika Demokratske partije socijalista (DPS), ali i njegove partije, a sve zbog sumnje da su za potrebe finansiranja predizborne kampanje 2016. godine kreirali šemu za ubacivanje novca nepoznatog porekla u zvanične finansijske tokove te partije.

Naime, Istraživački centar NVO MANS nedavno je razotkrio još jednu šemu ubacivanja novca nepoznatog porekla u finansijske tokove kampanje za izbore održane 2016. godine, kada su i zaposleni podgoričkih preduzeća "Čistoća" i "Vodovod i kanalizacija", ali i gradske Službe zaštite i spasavanja, donirali skoro 40 hiljada evra DPS-u u avgustu i septembru te godine.

Kako navode, zaposleni gradskih službi najčešće su novac donirali istog dana, gotovinski i u istoj poslovnici Societe Generale banke (sadašnje Podgoričke banke) u Podgorici , koju su prethodno koristili i već sada poznati donatori DPS-a sa Vrela Ribničkih, ali i 22 visoka funkcionera partije, koji su redom i na isti dan uplaćivali navodne dobrovoljne priloge za potrebe vođenja kampanje. Za njima nisu zaostajali, dodaju, ni lokalni funkcioneri i članovi DPS-a iz opštinskih odbora, koji su na takođe organizovan način i po opisanom šablonu tada pomagali svoju partiju.

- Činjenica da je DPS pomoću "dobrovoljnih" priloga građana skupio čak 680 hiljada evra za izbore 2016. godine morala je tada biti ozbiljan signal za tužilaštvo, koje bi po službenoj dužnosti otvorilo istragu o poreklu tog novca. Ipak, dok je tužilaštvo ostajalo nemo, afere su jednu za drugom otkrivali mediji i nevladin sektor, međutim nijednu od tih afera i dalje ne prati adekvatna reakcija tužilaca - navodi se u saopštenju.

Sa druge strane, dodaju, Đukanović nastavlja da insistira na retorici da su za loš imidž Crne Gore u međunarodnoj zajednici krivi nevladin sektor i mediji, te da među njima treba tražiti uzorke za sveopšte nazadovanje crnogorskog društva.

- Razumljivo nam je da Đukanović kritikuje podnošenje krivičnih prijava jer su upravo one dovele do otkrivanja njegovih i korupcionaških poslova njegove partije i najbližih saradnika - navodi se u saopštenju.

Oni su saopštili da, MANS ne može biti kriv za to što je njegov sekretar Slavoljub Stijepović uhvaćen sa kovertom prljavog novca u džepu, niti što je nevješto krio kompaniju registrovanu na Kipru.

- Znamo da je za Đukanovića problem i to što smo aktiviste DPS-a uhvatili u kupovini ličnih karata i otkrili milione evra državnog novca koje DPS zloupotebljava uoči svakih izbora, ili što većina gradonačelnika iz redova njegove partije danas odgovara za teška djela korupcije - navode iz MANS-a i dodaju:

- Postojanje "crnih fondova" kojima se finansiraju izborne kampanje DPS-a potvrdio je i sam Đukanović nakon izbijanja afere "Koverta", objašnjavajući kako je njegova partija evidentirala donacije:

- Sve to što je rađeno je završavalo na odgovarajućoj adresi u DPS-u, dakle u računovodstvu. Tamo je pažljivo evidentirano, a prema državnim organima su pravljeni onakvi izvještaji kakve su ti organi tražili - da li su oni tražili da se tamo upisuju ovakve ili onakve donacije, ne znam precizno, jer to nije dio moje pažnje - rekao je tada Đukanović.

To što dobar dio krivičnih prijava MANS-a, uključujući i one za političku korupciju koje jasno na njega ukazuju kao organizatora korupcionaške šeme još uvijek nije procesuiran, kako dodaju, nije zbog nedostatka dokaza, već prije svega zbog duboko politizovane tužilačke organizacije i zarobljenih institucija.

- Kao takve, one šalju neskrivenu poruku da se politička korupcija u Crnoj Gori itekako isplati, te da novac sumnjivog porekla i dalje više vrijedi od prava građana da slobodno odlučuju o tome ko će da upravlja ovom državom - zaključuje se u saopštenju.

Ovo je njegova najnovija pretnja Mila Đukanovića Srbima! Više o tome OVDE.

Izvor: IN4S

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA