Najnovije

EVOLUCIJA NEDODIRLJIVOSTI! Tramp je otvorio novo bojno polje sa Rusijom, koje će se i nama obiti o glavu, a ovo je odgovor Moskve!

Dok još uvek postoji spor između SAD i Turske oko ruskog protivraketnog sistema S-400 (Vašington insistira na tome da ga Turska ne pusti u funkciju), Rusija godinama gradi netp "još bolje, snažnije. i naprednije..."

S-500 (Foto: Ministarstvo odbrane Rusije)

S-300 je već bio revolucionarni sistem protivvazdušne odbrane za koji se još uvek zna da je nezaustavljiv i koji je u upotrebi vrlo dugo - od 1978. (dizajniran je 1960-ih godina u SSSR-u). Nakon njega je došao S-400 (u službi ruske vojske od 2007.), koji je predstavljao poboljšanje u svim aspektima, evoluciju koncepta koji je već pokupio sve epitete. Ali to nije kraj - godinama, tačnije negde od 2009. godine, ruski inženjeri rade na novom, još snažnijem sistemu, naravno, govorimo o S-500 kodnog naziva "Prometej".

Kako će biti još napredniji od sistema S-400 i kada se očekuje da bude dovršen? Sistem je već dovršen i testiran, proizvodnja je započela, ali se još nije pridružio ruskoj vojsci - trebalo bi sledeće godine.

Neke ključne informacije otkrio je glavni inženjer koji radi na projektu S-500, Pavel Sozinov. On je istakao da se očekuje da će sistem biti deo ruske vojske već 2021. godine, a glavna "evoluirana" karakteristika istog je ta što se zona delovanja S-500 kreće "sa ovog sveta" u svemir. Naime, sistem će moći uništiti ciljeve koji se nalaze stotinama kilometara iznad Zemljine površine, odnosno u zoni u kojoj svemir već tehnički počinje.

Naravno, sama činjenica da se S-500 razvija ovim kapacitetima nagoveštava gde će se ratovati u budućnosti - u svemiru. NJegov glavni cilj biće uništavanje hipersoničnih projektila koji će iz orbite stići u narednom periodu.

Komandant ruskih vazduhoplovnih snaga Sergej Surovikin rekao je da će S-500 sa svojim tehničkim mogućnostima predstavljati sistem "prve generacije svemirske odbrane". Surovikin takođe navodi da S-500 nema konkurenciju u svetu.

Prometej S-500, poznat i pod nazivom „55R6M Trijumfator-M“, ciljaće rakete dugog dometa kao i projektile velike visine, ali njegova će osnovna funkcija i dalje biti spuštanje pretnji poput raketa srednjeg dometa. Nakon izlaska SAD iz sporazuma INF prošle godine, nova trka u naoružanju je već započela i uskoro bismo na sceni mogli videti različita nova oružja srednjeg dometa.

PVO

Podsetimo se još kratko na važnost sporazuma INF koji je bio na snazi od 1988. do prošle 2019. godine (zanimljivo, Sjedinjene Države izašle su iz njega naglašavajući ovo pitanje posebno Trampov bivši savetnik za nacionalnu sigurnost, DŽon Bolton, ali iako je u međuvremenu, otpušten i postao neprijatelj Trampa, čini se da aktuelni američki predsednik nema volje pregovarati o potencijalnoj obnovi istog). INF je zabranio Sjedinjenim Državama i Rusiji (ili tadašnjem SSSR-u) upotrebu raketa srednjeg dometa. Zašto je to važno? Budući da ti projektili imaju domet između 1.000 i 3.000 kilometara - na taj način zabranom izbegavaju (bar delimično) mogućnost da nova scena sukoba u budućnosti ponovo postane Evropa.

Nakon raskida sporazuma INF, otvara se mogućnost da SAD, same ili preko NATO-a, postave rakete srednjeg dometa na teritoriju Evrope i to je nešto na što će Rusija reagovati izuzetno oštro, jer iz ruske perspektive to je potez koji direktno ugrožava njihovu bezbednost. u konačnici i postojanja.

Stoga se može očekivati da će prilikom dizajniranja sistema S-500 posebna pažnja biti posvećena kapacitetu za uništavanje raketa srednjeg dometa, jer je srednji domet - i prostor - oblast gde Rusija vidi sledeću pretnju.

S-500 još uvek nije kompletno završen, ali već je testiran u 2018. i 2019. godini. Prema dostupnim izvorima, poslednje "poliranje" je u toku da bi sistem postao sastavni deo vojne odbrane Rusije već 2021. godine.

Zanimljivo je napomenuti da je S-500, iako je zvanično u izgradnji od 2009. godine, možda mnogo starija "ideja". Naime, 1960-ih godina (tačnije 1968.) SSSR je radio na sistemu zvanom S-500U i, osim imena, naravno, imao je određene sličnosti sa kapacitetima koje bi imao S-500. Već tada se razmatralo ciljanje „visine“. Na kraju je sovjetska vojska odustala od projekta, zahtevajući da se proizvede nešto što će moći da uništi rakete kratkog dometa pored aviona - stvarajući tako S-300. Ipak, određene ideje za S-500 sigurno se „vraćaju“ unazad već pola veka.

Šta je sa prethodnom verzijom, S-400? Plan je da S-500 "služi" paralelno sa sistemima S-400, što bi zauzvrat trebalo da u potpunosti zameni S-300 u bliskoj budućnosti. Prvi primeri sistema S-500 biće raspoređeni tamo gde je najvažnije - u blizini Moskve, a zatim i u širem centralnom delu Rusije.

Planirana je i verzija za rusku mornaricu, a taj prilagođeni S-500 biće montiran na nove ruske razarače Lider klase - ali u aprilu ove godine Rusija je odustala od izgradnje dva nova razarača Lider klase, očigledno iz ekonomskih razloga (izgradnja jednog koštalo bi oko 100 milijardi rubalja ili oko 1,2 milijarde evra).

Prema direktoru ruske korporacije Rostek (Ruska državna korporacija za razvoj, proizvodnju i izvoz napredne tehnološke opreme), proizvodnja S-500 počela je pre otprilike godinu dana (30. juna 2019.).

Prema neslužbenim informacijama iz izvora dostupnih američkoj obaveštajnoj službi, S-500 je prvi put testiran u maju 2018. godine kada je uspešno pogodio metu na udaljenosti od 482 kilometra (što je 80 kilometara više od prethodnog rekorda).

Što se tiče zvaničnih podataka, navodi se da S-500 ima domet od 600 kilometara. Moći će detektovati i istovremeno gađati ukupno 10 balističkih hipersoničnih raketa. Pored klasičnih letelica, efikasno će ciljati i razne vrste bespilotnih letelica. Naravno, detalj koji privlači najviše pažnje su "svemirski" kapaciteti sistema S-500. Prema proizvođaču, moći će da uništi satelite u niskoj zemaljskoj orbiti kao i sve druge pretnje koje bi stigle iz orbite.

Takođe je poboljšano vreme potrebno za "akciju". Navodi se da je sistemu S-500 potrebno samo 4 sekunde ili manje za otkrivanje i pokretanje. To je više nego dvostruko vreme odziva njegovog prethodnika, sistemu S-400, koje je trajalo 10 sekundi.

Hoće li se S-500 takođe izvoziti? Možda. Turska, koja je nabavila ruski S-400, već je izrazila interesovanje za sisteme S-500, mada je jasno da će to zavisiti od političke situacije (ne bi bilo iznenađujuće ako se Turska u skorijoj budućnosti pokuša "osloboditi" sistema S-400). zamena za određene američke „nagrade“, kao što je, recimo, podrška njihovim libijskim spoljnopolitičkim planovima).

Rusija je sigurno vodeća snaga danas kada je u pitanju raketna i protivraketna tehnologija. Samo će vreme pokazati koliko će trajati. Ali jedno je sigurno, svemir će postati novi front u budućnosti - i ne tako daleko u budućnosti. Nažalost, to ne znači da će tada na Zemlji vladati mir, naprotiv, sve što je „odvučeno“ u svemir i ima vojne svrhe, biće usmereno na ugrožavanje Zemlje ispod.

Pročitajte OVDE   kome je to Merkel oštro odgovorila i zašto.

Izvor: Alo/Advance. hr

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA