Najnovije

TRAMPOVA ORBANIZACIJA AMERIKE: Ako osvoji drugi mandat, SAD bi mogla da doživi sudbinu Mađarske

Tokom decenije vladavine mađarski premijer Viktor Orban i njegova stranka Fides transformisali su Mađarsku iz demokratije u nešto nalik autokratiji. Ubrzo nakon svog reizbora 2014. godine, Orban je u govoru izložio svoj politički projekat navodeći ekonomske i socijalne neuspehe globalizacije i braneći kurs koji je sam zadao.

Tramp i Orban (Foto: Jutjub)

- Nacije najbolje pripremljene za budućnost nisu liberalne, niti liberalne demokratije, možda čak ni demokratije - rekao je on tada.

Mađarska mora biti usidrena u nacionalizmu, verovao je Orban, a za nacionalizam potrebna je autokratska ruka. Ta ruka pripada samo njemu i Fidesu. Identitet mađarske nacije i politika Viktora Orbana postali su jedno te isto.

Pre nego što je najavio ovakav preokret, Orban je godinama "omekšavao" svoj naroda. U svom prvom mandatu sistematski je radio na podrivanju demokratskih institucija. Parlamentarni okruzi su preobraženi da rade u korist Fidesa. Etnički Mađari izvan zemlje dobili su pravo glasa.

Sudovi su metodički ispunjeni desničarskim sudijama. Prijatelji Fidesa su se obogatili, a zauzvrat su članovi poslovne elite finansirali Orbanovu politiku. Vlada je izgradila masovnu propagandnu mašinu, pošto su nezavisni mediji ili zastrašivani ili otkupljeni, a desničarski mediji transformisani su u kvazi državne. Iako se Fides nekada zalagao za spoljnu politiku koja se protivi ruskoj, Orban je prigrlio Vladimira Putina i obradovao se ruskim ulaganjima i korupcijom koja je usledila iz toga.

U Americi, Republikanska stranka već deceniju gradi slične temelje. Nezadovoljstvo zbog finansijske krize iz 2008. godine premešteno je u Ti parti, desničarski populistički pokret u kome su se okupili uglavnom beli hrišćanski glasači. Polovina američkih država je usvojila restriktivne zakone o glasanju tokom protekle decenije. Republikanska stranka je obogatila elitnu donatorsku klasu koja je potrošila milijarde na desničarsku politiku.

"Foks njuz" služi kao platforma za desničarsku propagandnu mašineriju. Stranka se metodički fokusirala na sudove - od ometanja sudija imenovanih od strane Baraka Obame, do ubrzane transformacije pravosuđa pod Donaldom Trampom. I poput Fidesa, Republikanska stranka je prešla put sa spoljne politike ukorenjene u sukobu sa Rusijom do cinične mešavinu "udvaranja" Putinu i poricanja ruskog uplitanja u izborne procese u zemlji.

U Mađarskoj je, kako bi opravdao svoje napore, Orban vešto i nemilosrdno propagirao desničarski populizam, ističući istovremeno nedostatke liberalne demokratije i privlačnost nacionalizna - hrišćanski identitet, nacionalni suverenitet, nepoverenje u međunarodne institucije, protivljenje imigraciji i prezir prema politički korektnim liberalnim elitama. poenta je u razbijanju "statusa kvo", piše Atlantik. Ako učinite da se masa oseća moćnom odgovarajući na njene prigovore, dobićete njenu podršku.

Slično tome, u Americi je Tramp izgradio neliberalni nacionalistički luk koji je povezao decenijske napore njegove stranke i učvrstio autoritarni pravac. Poput Orbana, on rešava "pritužbe" mase sa rotirajućim glavnim zlikovaca. Nakon što je Tramp preuzeo dužnost, njegova administracija je sledila „dekonstrukciju administrativne države“, zajedno sa nepoštivanjem demokratskih normi, promovisanjem lojalista, pomilovanjem Trampovih saveznika i pritiscima na strane vlade da istraže Trampove političke protivnike. Ova administracija je već smenila generalne inspektore, na sličan način na koji je Orban tokom prvog mandata proterao političke neprijatelje, prekršila etička pravila i odupire se gotovo bilo kakvom obliku nadzora od strane Kongresa.

Sličnosti između Orbanovog i Trampovog prvog mandata su jasne, ističe "Atlantik" i pita se da li to znači da bi Trampovim reizborom u novembru Amerika dočekala mađarski scenario, odnosno konačno odustajanje od demokratije.

Strukturalne promene mađarske demokratije koje je Orban izvršio omogućile su mu sledeće - izabran je za treći mandat 2018. godine sa manje od polovine glasova naroda, a ipak predsedava nad svim mađarskim polugama moći. Ako Trump bude reizabran, i on će gotovo sigurno dobiti manje od polovine glasova, a sa svim sistemskm promenama koje je do sada izvršio jasno gotovo je sigurno i da će Ameriku učiniti još više nalik Mađarskoj.

Pročitajte OVDE  kakav je to pakao u najavi.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA

ENGLISH NEWS

Urbancube