Najnovije

KAKO SE KRALO NA IZBORIMA: Glasove lažirale cele familije!

Na kraju, ništa se ne može sakriti, a bili su ovo najprljaviji izbori u novijoj istoriji višestranačja u Srbiji. Da sumnje u regularnost izbornog procesa nisu neosnovane, svedoče brojne žalbe upućene od strane posmatračkih misija i pojedinih učesnika izborne trke, ali i dokumenta koja su nakon kampanje dostupna javnosti. Prepravljanje zapsinika, pogrešno unošenje brojeva, isti rukopisi na dokumentima sa različitih biračkih mesta, samo su neke od nepravilnosti kojima je obilovao izborni dan u Srbiji.

Izbori (Foto: Jutjub)

U zaključku preliminarne analize izbora, koju je sprovela istraživačka misija CRTA, navodi se da su nepravilnosti i incidenti primećeni na osam do deset odsto biračkih mesta, što je duplo više u odnosu na 2016. godinu.

“Ovo su su bili najlošiji izbori od svih koje smo mi kao posmatračka misija opservirali od 2016. godine, kako u odnosu na izborni dan, a još više na predizborni proces”, naveo je nakon zatvaranja birališta šef posmatračke misije CRTA, Raša Nedeljkov.

A šta se sve događalo na dan izbora, kao i na koji način su se dovijali “domišljati” članovi biračkog odbora kako bi ispunili svoje dužnosti...

Birački odbor u Smederevu bio je toliko homogen da su ga činila tri para sa istim prezimenom, dok su ostali članovi, različitih prezimena, potpisani identičnim rukopisom.

U Žitištu jedna osoba potpisala sve članove biračkog odbora

I na biračkom mestu u Žitištu primećene su nepravilnosti. Naime, jedan čovek potpisao je sve članove biračkog odbora. Ostaje pitanje da li je reč o velikodušnom gestu ili pak neki od članova, iako potpisani, nisu bili prisutni.

Da su na prethodnim izborima članovi porodica i bliski srodnici zajedno “čuvali kutije”, pokazuje i primer još jednog dokumenta, gde su rođaci prepravljali broj glasova koji su osvojile stranke. Ostaje pitanje da li je do greške došlo zato što se nisu složili oko rezultata ili zbog toga što su pogrešno brojali. Ipak, na kraju su podvukli da nisu imali primedbe na način na koje je glasanje obavljano.

U Nišu jedna osoba potpisala 176 zapisnika

Nesvakidašnja situacija dogodila se u Nišu, gde je jedna osoba unapred potpisala 176 blanko zapisnika i kontrolnih listića na biračkim mestima. Zbog toga je javnost počela opravdano da sumnja kako je reč o organizovanom nameštanju.

“Teza da je neki ‘dobronamerni ćata’ numerisao zapisnike nije održiva. Zašto bi neko numerisao zapisnike koji su apsolutno prazni? Ne mogu se pomešati apsolutno prazni zapisnici, ali se zato vrlo lako pomešaju popunjeni”, rekao je ovim povodom za N1, korisnik društvene mreže Tviter Čarli Fafls, koji je prethodnih dana aktivno pisao o izbornim mahinacijama.

Na Kosovu ništa novo – ozbiljne sumnje na regularnost izbora

Pored toga što je cela Kosovska Mitrovica glasala na jednom biračkom mestu, na Kosovu su primećeni propusti i u organizaciji biračkih odbora, te je tako na biračkom mestu u Leposaviću jedna osoba pokrila biračko mesto sa 700 izašlih na glasanje.

Takođe, na osnovu dokumenata koje smo dobili na uvid, može se primetiti da su zbirne cifre na kosovskim zapisnicima upisala četiri čoveka.

Izbori za nama, po svemu sudeći, nisu opravdali očekivanja, niti se može reći, ako uzmemo u obzir dokumenta, da je sve proteklo u najboljem redu. Pored nemuštih opravdanja Repuličke izborne komisije, pravi odgovor na to zbog čega su se, uprkos obećanjima, iste boljke pojavile i u ovom izbornom ciklusu, građani Srbije nisu dobili.

Pogledajte  OVDE  šok snimak Velje Ilića.

Izvor: nova. rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA