Najnovije

Da li maske usporavaju širenje korone? Nakon nemačke studije - dobro ćete razmisliti

Suočena s novim, agresivnim, obilikom korona virusa, Nemačka je sredinom marta 2020. uvela mere kako bi usporila širenje zaraze, a jedna od njih je bilo nošenje maski na javnim mestima. Ovaj zahtev je izazivao kontroverze, pri čemu nije bilo lako utvrditi izolovani efekat maske na širenje kovida-19.

Maska (Foto: pixabay. com)

U okviru studije pod naslovom „Obaveza nošenja maske i njen efekat na pandemiju korona virusa“, nemački naučnici analizirali su na primeru grada Jene i drugih nemačkih regiona, koji su uveli maske pre ostatka zemlje kako nošenje maski utiče na broj obolelih. Rezultat: maska smanjuje stopu rasta infekcije za 40 odsto.

Jena je šestog aprila kao prvi veći nemački grad uvela obavezu nošenja maske u prodavnicama i javnom prevozu, nakon čega je broj infekcija značajno opao. Uprkos tome, nadležne vlasti u Nemačkoj i dalje su sumnjale u efekat običnih maski za lice.

Naučnici su zbog toga potražili druge manje gradove i okruge sa sličnom strukturom stanovništva i sličnom zdravstvenom infrastrukturom. Tako je stvorena neka vrsta „sintetičke Jene“, koja je tek kasnije uvela obavezu nošenja maske.

Nakon toga su naučnici poredili efekte nošenja maske u različitim grupama: ispostavilo se da je tri nedelje nakon uvođenja obaveze u Jeni bilo četiri puta manje novih slučajeva infekcije nego u uporednim grupama. Dvadeset dana nakon uvođenja obaveze nošenja maske u Jeni ukupan broj registrovanih slučajeva kovida-19 porastao sa 142 na svega 158, dok je u uporednom modelu taj odnos bio 143 prema 205.

U drugoj fazi studije, naučnici su analizirali broj novih slučajeva u gradovima i okruzima koji su uveli obavezu nošenja maske 22. aprila i poredili rezultate s gradovima i okruzima koji su obavezu uveli tek 27. aprila, ili kasnije.

I tu su zabeležene značajne razlike.

- Sve u svemu, možemo da kažemo da je uvođenje obaveze nošenja maske u dotičnim okruzima usporilo širenje kovida 19 – kažu naučnici.

- Na osnovu rezultata studije, izračunali smo da nošenje maske smanjuje broj novih slučajeva kovida-19 na dnevnom nivou za oko 40 odsto.

Rezultat je u skladu s procenama epidemiologa i virologa da maska sprečava strujanje vazduha pri govoru i na taj način smanjuje prenošenje infektivnih čestica.

Pročitajte OVDE    kakva je to šamarčina Trampu.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA