Najnovije

KINEZI POSTAVILI ULTIMATUM AMERIMA: Spremni smo da učestvujemo u pregovorima samo ako SAD smanje svoj nuklearni arsenal!

Kina bi bila srećna da, zajedno sa SAD i Rusijom, učestvuje u trilateralnim pregovorima o kontroli oružja, ali samo ako su SAD spremne da smanje svoj nuklearni arsenal na kineski nivo, izjavio je danas šef odeljenje za kontrolu oružja pri kineskom Ministarstvu spoljnih poslova Fu Čong.

Kineska vojska (Foto: eng.chinamil.com.cn)

Vašington je u više navrata pozvao Kinu da se pridruži trilateralnim pregovorima o produženju Novog START-a, vodećeg ugovora o nuklearnom oružju između Rusije i SAD-a koji ističe u februaru 2021. godine, podseća Rojters.

Kineski diplomata ponovio je, obraćajući se novinarima u Pekingu, da Kina nije zainteresovana da se pridruži pregovorima sa bivšim supersilama iz vremena Hladnog rata, imajući u vidu da je, kako je istakao, nuklearni arsenal SAD oko 20 puta veći od kineskog.

"Mogu da vas uverim, ako SAD kažu da su spremne da se spuste na kineski nivo, Kina bi bila srećna da učestvuje (u pregovorima) već narednog dana. Ali zapravo, znamo da se to neće dogoditi", naveo je Fu.

On tvrdi da je to što su SAD pitale Kinu da učestvuje u trilateralnim pregovorima "trik kako bi se skrenula pažnja" i izgovor za Vašington da odustane od produženja sporazuma Novi START.

"Prava svrha je da se oslobode svih restrikcija i da dobije potpunu slobodu u traženju vojne superiornosti nad bilo kojim protivnikom, stvarnim ili imaginarnim", rekao je Fu.

On je naglasio da Kina ne izbegava međunarodni proces nuklearnog razoružanja i poručio da je ta zemlja spremna da razgovara sa pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN o svim pitanjima u vezi sa smanjenjem rizika od nuklarnih pretnji.

U Kini registrovani slučajevi bubonske kuge! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA