Najnovije

ZAŠTO BAŠ NEMAČKA DIKTIRA OKO KOSOVA? Uoči nastavka dijaloga, Lajčak na konsultacijama u Berlinu!

Uoči nastavka dijaloga između Srbije i Kosova, specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak sastao se u Berlinu sa nemačkim zvaničnicima. U Berlinu ponavljaju da se zalažu za „sveobuhvatan sporazum“.

Miroslav Lajčak (Foto: Jutjub)

„Sveobuhvatna stabilnost podrazumeva sveobuhvatan i trajan sporazum između Kosova i Srbije. To je ključni preduslov za realizaciju perspektiva tih dveju zemalja na putu ka Evropskoj uniji“, objavilo je na Tviteru nemačko Ministarstvo spoljnih poslova posle sastanka ministra Hajka Masa s Lajčakom. Slovački diplomata u Berlinu je imao konsultacije s nemačkim vlastima, a uoči nastavka dijaloga između Kosova i Srbije, u nedelju (12.7.) u Briselu.

Nemački ministar spoljnih poslova ocenjuje da je Miroslav Lajčak postavio ambiciozne ciljeve i naglašava da će ga Nemačka u tome podržati. Mas kaže da je Nemačka zainteresovana za brz napredak za stanovnike regiona. „Budućnost Zapadnog Balkana je u Evropi i EU mora da ima vodeću ulogu“, rekao je Mas.

Lajčak u Berlinu

Predstavnik EU za dijalog sastao se u Berlinu i sa nemačkim predsednikom Frank-Valterom Štajnmajerom, savetnikom za spoljnu politiku kancelarke Janom Hekerom i drugim zvaničnicima. Lajčak je na Tviteru ocenio da je sa nemačkim vlastima imao plodne sastanke. „Razgovarali smo o dijalogu uz posredovanje EU, važnosti dijaloga na visokom nivou 12. jula, a nakon samita u Parizu 10. jula“, napisao je Lajčak.

Pod patronatom francuskog predsednika Emanuela Makrona u petak će se u Parizu održati „virtuelni samit“ Srbije i Kosova, uz učešće nemačke kancelarke Angele Merkel. Srbiju će predstavljati predsednik Aleksandar Vučić, a Kosovo premijer Avdulah Hoti.

Hoti i Vučić sa Makronom

Hoti se u utorak (7.7.) već susreo s Makronom u Parizu, a na sastanku je bilo reči o nastavku dijaloga, kao i o mogućnosti liberalizacije viznog režima za građane Kosova. U skladu s tim, Makron i Hoti su najavili da će biti formirana zajednička komisija Ministarstava unutrašnjih poslova koja će procenjivati situaciju na terenu. Francuska strahuje da bi zbog vizne liberalizacije mogao da bude pokrenut novi talasa ljudi koji odlaze u Francusku da zatraže azil. Kosovska strana se nada da će odluka o liberalizaciji biti doneta do kraja godine.

U sredu se u Parizu očekuje i srpski predsednik Vučić. Hoti i Vučić će se u subotu i nedelju privi put sastati u Briselu, uz posredovanje Miroslava Lajčaka, odnosno Evropske unije.

Pročitajte OVDE   šta kaže Milivojević, šta je Vučiću bilo strogo zabranjeno.

Izvor: Dojče Vele

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA