Najnovije

OVAKO NAJBOLJI ČOVEKOV PRIJATELJ POMAŽE NAŠIM VOJNICIMA! Centar za obuku pasa značajno razvijen u odnosu na prethodne godine (FOTO)

Svaki segment Vojske Srbije zaslužuje podjednaku pažnju i poštovanje zato što ima razloga zašto postoji. Centar za obuku pasa je takođe veoma važan deo naše vojske, službeni psi olakšavaju život našim vojnicima, ali i čuvaju živote. U svim segmentima naše vojske postoje delovi gde su službeni psi veoma važni - istakao je danas ministar odbrane Aleksandar Vulin posle obilaska obuke u Centru za obuku pasa u kasarni „Knjaz Mihailo“ u Nišu, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Republike Srbije.

Centar za obuku pasa (Foto: mod.gov.rs)

Prema njegovim rečima, Centar za obuku pasa je značajno razvijen u odnosu na prethodne godine.


 
- Povećano je brojno stanje, povećana su formacijska mesta, omogućeno je da nabavi novu opremu, nova vozila, ali i da zanovi pse. Vojska Srbije vodi računa o svakom segmentu svog rada i da, šta god da radi, uvek bude najbolje opremljena, najbolje obučena i da može da odgovori na sve zadatke - naglasio je ministar Vulin i dodao da Centar za obuku pasa ima svoje mesto i da će svaki segment u našoj vojsci biti podjednako jačan i podjednako unapređivan.


 
Prema rečima komandanta Centra za obuku pasa majora Zdenka Cvijetića, danas je prikazana osposobljenost vodiča pasa i pasa, odnosno pripadnika koji su na usavršavanju te naglasio da je u toku realizacija tri kursa.- To su kursevi za pripadnike koji su sa psima na usavršavanju za vodiče i za pse zaštitne službe, Čuvarska služba - redresura i jedan od najsloženijih oblika kursiranja Kurs za obuku vodiča pasa i dresuru pasa za specijalne namene tokom kojeg se obučavaju pripadnici 72. brigade za specijalne operacije - rekao je major Cvijetić i dodao da su danas predstavljeni i novi planovi i projekti kako bi unapredili trenutne i razvili nove sposobnosti.


 
On je istakao da su vodiči na obuci veoma motivisani za rad i da vole pse, iako je reč o „veoma zahtevnoj obuci“. Takođe, major Cvijetić je naglasio značaj formiranja Centra za obuku pasa, jer će imati veću mogućnost da se bavi svojom osnovnom delatnošću, mnogo bolje nego što je to mogla Četa za obuku vodiča pasa, uzgoj i dresuru pasa.

Instruktor obuke stariji vodnik 1. klase Dejan Veličković istakao je da je danas prikazano nekoliko vrsta obuke službenih pasa.

- Prikazane su osnovna obuka predresure štenadi starosti sedam meseci, zatim obuka koja traje od 30 dana do šest meseci, rad pasa na uvežbavanju poslušnosti, savlađivanje prepreka, rad tragačkih pasa za otkrivanje eksploziva i eksplozivnih naprava i rad zaštitnih odnosno pasa napadača. Za obavljanje poslova vodiča službenih pasa mora da postoji ljubav prema životinjama, pre svega psima, a razlog tome je veoma kompleksna i zahtevna obuka – naglasio je stariji vodnik 1. klase Veličković.


 
Obilasku su prisustvovali i načelnik štaba Komande za obuku pukovnik Nikola Dejanović i zamenik komandanta Centra za obuku logistike potpukovnik Milan Terzić.

Zašto je Rusija razočarana Srbijom, saznajte OVDE!

Izvor: Pravda

Bonus video

Korona nestaje za 24 časa ako se ovo dogodi!  – Branka Stamenković

Knjigu Aleksandra Dugina “Četvrta politička teorija” možete poručiti OVDE.

 

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA

Urbancube