Najnovije

SKANDALOZNI ZAHTEVI LAŽNE DRŽAVE! Ponovo hoće da prekinu dijalog sa Beogradom, a iza toga se krije pakleni plan!

Prištinske vlasti, čini se, pokušavaju novu podvalu - da pod plaštom preispitivanja skaradnog zakona o zaštiti vrednosti borbe terorističke OVK, zapravo prekinu dijalog sa Beogradom.

Ilustracija (Foto: Jutjub)

Tako bi zakon, koji je danima unazad na meti ozbiljnih kritika kako Amerike, tako i zemalja članica EU, mogao da ode u drugi plan, ali da to ne bude slučaj sa OVK pobrinula se vlada u Prištini.

Naime, tzv. kosovska ministarka spoljnih poslova Meljiza Haradinaj Stubla kaže da predstavnici Prištine treba da se povuku iz dijaloga koji se vodi pod okriljem EU, sve dok Beograd ne povuče Interpolove poternice raspisane za pripadnike nekadašnje OVK.

Ovo je, mnogi će reći, još jedan način da se amnestiraju pripadnici ove nekadašnje organizacije, poznate po ubistvima, mučenjima, i brojnim krivičnim delima zbog kojih je jedan broj njih već pozvan u Hag, što kao osumnjičeni, što kao svedoci.

Tako je OVK ponovo u prvom planu, samo na drugačiji način, sa jednim istim ciljem - branimo zločince!

A šta su zapravo smislili?

U prištinski parlament je pre desetak dana stigao, ponovo, zakon koji veliča "oslobodilačku borbu" OVK, ali ne samo to.

U najkraćem, kroz ovaj sporan nacrt tamošnje vlasti su želele da, između ostalog, uvedu verbalni delik, kojim bi svako, bez obzira na nacionalnost, bio kažnjen ako bi rekao nešto što se ne poklapa sa "državnim mišljenjem" o OVK, a to je da su bili "borci za slobodu".

Takođe, predlog predviđa i da svi imaju dužnost da "poštuju i štite vrednosti borbe OVK".

Ovako sročen nacrt zakona, nije prošao nezapaženo, naprotiv. Reagovala je ambasada SAD, koja je ovo okarakterisala kao "kriminalizovanje slobode govora" i "zastrašivanje građana.

Nemačka se takođe izjasnila govoreći o "gušenju rasprave", dok je Švajcarska izrazila zabrinutos i predloženi nacrt zakona shvatila, između ostalog, i kao "zastrašivanje".

Reagovala je i Kancelarija EU u Prištini, rekavši da će ikoliko bude usvojen u ovakvom obliku "ovaj zakon podriti lokalne i međunarodne napore za ojačavanje poštovanja osnovnih prava na Kosovu".

Dve godine ćutali, sada menjaju tekst

Dok su takve poruke stizale, parlament na KiM nije previše mario za njih, pa je prošle nedelje upravo to bila tema u skupštini.

Međutim, ta rasprava je u nekom trenutku prekinuta, i to na zahtev vladajućeg Demokratskog saveza Kosova (DSK), koji čini okosnicu prištinske vlade, uz obrazloženje da se ne slažu sa ponuđenim tekstom predloga zakona, jer neki članovi ostavljaju prostor za pogrešno tumačenje.

- Tražimo da se u ovaj predlog zakona izvrše posebne izmene Člana 2, da "obaveza građana da štite vrednosti OVK" treba da se preoblikuje, zato što ostavlja prostora za razne interpretacije i to loše utiče na slobodu izražavanja i razmišljanja - rekla je poslanica DSK Valentina Bunjaku.

Planirano je, inače, da rasprava o ovom zakonu bude nastavljena ove nedelje (u četvrtak) i sa, pretpostavlja se, izmenjenim tekstom.

Međutim, zanimljivo je da su se prištinske vlasti odlučile posle pritisaka da promene tekst, koji je inače poznat već dve godine, kada se prvi put pokušalo uvođenje ovog zakona u svakodnevni život, kao da ga sada prvi put vide.

Međutim, da nemaju problem sa OVK, već naprotiv, odmah je pokazala Meljiza Haradinaj Stubla, ministarka spoljnih poslova Kosova, inače poslanica stranke Ramuša Haradinaja koja je u koaliciji sa DSK.

Pritisci, pritisci...

Ne odričući se OVK, ona je javnosti prenela novu ideju i novo prištinsko uslovljavanje Beograda - povlačenje iz dijaloga sve dok Beograd ne povuče Interpolove poternice za pripadnicima bivše OVK.

Koliko će je poslušati kolege iz vlade i koalicioni partneri, videće se, a ne bi bilo iznenađenje da to ne učine jer sa jedne strane trpe pritiske iz SAD i EU, a sa druge dovode i sami sebe u problem, s obzirom na klimavu vladajuću većinu koja je formirana u Prištini i u kojoj je, između ostalih, i Srpska lista, koja bi mogla da uskrati podršku, što bi dovelo do pada vlade.

O nameri Prištine govorio je pre nekoliko dana predsednik Srbije Aleksandar Vučić, rekavši da je posredi uvođenje verbalnog delikta, maltreriranje i šikaniranje. Takođe, kazao je i da će predstavnici Srba na KiM morati da reaguju.

Sa čim god da je imalo veze, činjenica je da su prištinske vlasti prekinule raspravu o zakonu do daljnjeg. Isto tako, činjenica je da od veličanja OVK nemaju nameru da odustanu, a ideja tamošnje ministarke Haradinaj, koju je podržala Organizacija ratnih veterana OVK, poslužila je da to i potvrdi.

"Interpol" kao kamen spoticanja

U posednjih desetak dana u Albaniji i Turskoj privedena su dvojica bivših pripadnika OVK po poternicama Interpola, koje je za njima raspisalo srpsko pravosuđe, što je deo prištinske javnosti zamerio upravo tamošnjim vlastima jer nikako ne uspevaju da "državu Kosovo" učlane u Interpol.

Upravo je taj problem koji je bivša vlada sa Ramušem Haradinajem na čelu imala, dovela do toga da dijalog Beograda i Prištine bude blokiran gotovo godinu i po dana. LJut zbog odbijanja Interpola da primi Kosovo u tu organizaciju, što se inače pripisuje lobiranju Srbije, Haradinaj je uveo takse na srpsku robu, nakon čega je svaki razgovor prekinut.

Inače, i aktuelni kosovski predsednik Hašim Tači, je pre mesec dana pozvan u Hag gde je saslušavan kao bivši pripadnik OVK.

Iran i Kina sklopili savez, da se odbrane od Zapada! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Blic

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA

Urbancube