Najnovije

ČUPAJ, GREBI, RADI ŠTA BILO, SAMO DA SE OSTANE NA VLASTI: Mnogi socijalisti bi preleteli kod naprednjaka

U slučaju da predsednik Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić odluči da formira novu vladu bez socijalista, to će ne samo umnogome oslabiti SPS, već će i dovesti u pitanje ostanak Ivice Dačića na čelu partije, kažu pojedini izvori Danasa s političke scene Srbije. Naši sagovornici preciziraju da su „gotovo svi visoki funkcioneri socijalista na važnim funkcijama na lokalnom, pokrajinskom i državnom nivou“.

Ivica Dačić (Foto: Jutjub)

„Odlazak socijalista u opoziciju bi značio gubitak privilegija i položaja, pa bi verovatno značajan broj funkcionera SPS bio spreman da preleti u SNS. SPS je primer klijentelističke stranke, ali, ukoliko bi socijalisti bili spremni da promene kurs, žrtvuju svoje privilegije i posvete se pravom opozicionom radu u parlamentu, mogli bi da uzmu deo birača naprednjacima na narednim predsedničkim izborima jer se radi o sličnom glasačkom telu“, ukazuju izvori Danasa.

Sagovornici našeg lista konstatuju da bi ponovni ulazak socijalista u vladajuću koaliciju „ipak dobro došao“ Vučiću.

Kako objašnjavaju, lider SNS se „uveliko“ sprema za učešće na predsedničkim izborima koji će biti održani 2022. ili krajem naredne godine, „pa mu je potrebna što šira podrška“.

Od predsednika SPS i šefa srpske diplomatije Ivice Dačića nismo juče uspeli da dobijemo odgovore na pitanja da li će se ta stranka ponašati kao „konstruktivna opozicija“ ukoliko ne bude deo vlade, kao i na koga misli kada javno kaže da se trenutno „vodi kampanja“ protiv njega lično i socijalista.

Dačić je prekjuče izjavio za TV Hepi da je SPS spremna za nastavak saradnje sa SNS, ali da odluku o tome donosi predsednik Vučić.

– Nesporno je da će nova vlada biti formirana po odluci većine, koja je dobila poverenje građana na izborima. Što se nas tiče, mi smo jasno rekli da smatramo da smo uradili dobre stvari zajedno i spremni smo za nastavak te saradnje… Odlazak u opoziciju nije pitanje zbog kojeg treba da se podiže velika prašina… Ovde je reč o tome da li postoji širi politički konsenzus, oko toga kojim putem će Srbija ići dalje, imajući u vidu sve rizike koji postoje, poručio je Dačić.

Upitan da li je realnije da socijalisti ili Srpski patriotski savez Aleksandra Šapića budu deo nove vlade, istoričar i analitičar Dragomir Anđelković kaže za Danas da mu se čini da će i SPS i SPAS biti partneri naprednjaka u novom sazivu izvršne vlasti.

– Mislim da će Vučić odlučiti da formira koncentracionu vladu, u kojoj će se naći sve veće parlamentarne stranke. Videli smo da su i ranije postojala „prepucavanja“ na dnevnom nivou između naprednjaka i socijalista, ali su funkcionisali kao vladajuća koalicija. Sve dok je Vučić „noseći stub“ tog političkog saveza, radiće se o beznačajnim trzavicama. Što se SPAS-a tiče, čak i da ne uđe u vladu biće konstruktivna opozicija i birači ih uglavnom neće doživljavati kao istinske protivnike režima… Dakle, smatram da će i jedni i drugi ući u vladu, zaključuje on. Prema Anđelkovićevom mišljenju, Dačić će „probati da sačuva političko partnerstvo sa Vučićem i u slučaju da SPS ne bude u vladi“. „Ako na čelo SPS-a dođe neko drugi, moguć je radikalan zaokret socijalista u odnosu na naprednjake u vezi sa KiM i drugim nacionalnim pitanjima“, konstatuje sagovornik Danasa.

Zasedaće vrh SNS

Aleksandar Vučić je juče izjavio da će u drugoj polovini naredne sedmice biti održana sednica Predsedništva SNS na kojoj će se razgovarati o mandataru za sastav nove vlade. „Pre konačne odluke ko će biti članovi vlade ponovo ću razgovarati da strankama koje su posle izbora ušle u Narodnu skupštinu. Važno je da vlada bude moderna, spremna za borbu, da razume koji je naš put, strateški i evropski“, izjavio je on prilikom obilaska radova u Beogradu na vodi, prenela je agencija Beta. Vučić je najavio da će nova vlada nastaviti saradnju sa „onima koje bi vi da nam zabranjuju da sarađujemo“, podrazumevajući Rusiju i Kinu, koji su doprineli da Srbija bude „prva ili druga u Evropi po stopi bruto domaćeg proizvoda“ i da tešku krizu zbog epidemije „podnese lakše nego drugi u Evropi“. Vučić je rekao i da bi želeo da u novoj vladi bude više žena i mladih ljudi, a da je oko sastava nove vlade „jasno oko 70 posto“ onih koji biti njeni članovi.

Namerno odlaganje

Vučić je najavio da će se „za 15-16 dana sve znati“, uključujući i to ko će biti predsednik Skupštine. Izvori Danasa objašnjavaju da je predsednik Srbije „svesno odložio izbor šefa parlamenta za trenutak kada bude formirana vlada, jer bi se da je najpre održana sednica Skupštine po glasanju videlo koje stranke ulaze u vlast“.

Sutra se obeležava stradanje srpske dece na Bistrici! Više o tome OVDE.

Izvor: Danas

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA