Najnovije

DO KOGA VODI KRVAVI TRAG SA MALTE? Brisel traži od Crne Gore hitnu istragu o optužbama za korupciju

Evropska komisija očekuje da se u Crnoj Gori sprovede kredibilna, nezavisna i efikasna istraga u vezi s optužbama za korupciju u slučaju gradnje vetroelektrana na Možuri, saopštila je portparolka Evropske komisije Ana Pisonero.

Milo Đukanović/Crna Gora (Foto: predsjednik.me)

Pisonero je rekla da je vladavina prava jedna je od fundamentalnih vrednosti Evropske unije i kao takva predstavlja odlučujući element za proces pristupanja Evropskoj uniji, koji određuje sveukupnu brzinu pregovora o pristupanju Crne Gore.

- Imajući to u vidu, očekujemo da optužbe o korupciji dobiju kredibilne, nezavisne i efikasne institucionalne odgovore i takođe ponovo ističemo važnost raspravljanja o takvim pitanjima u demokratski izabranim institucijama - kazala je Pisonero.

Sin ubijene novinarke Metju Karuana Galicija, pre dva dana je rekao da je tadašnji predsednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović bio ključna osoba iz Crne Gore kojom se njegova majka bavila dok je istraživala slučaj Možura. 

- Ispitivala je veze između Đukanovića, premijera Malte DŽozefa Muskata i vladajuće elite u Azerbejdžanu -kazao je Metju.

On je i sam kao istraživački novinar, zajedno sa grupom kolega, nastavio istraživanje svoje majke ubijene 2017. godine. Tužilaštvo Malte je kazalo da njeno ubistvo ima veze sa istragom kojom se bavila. Kazao je da se istražuju i firme koje su bile povezene sa malteškim funkcionerima, a koje su imale transakcije i u Crnoj Gori.

Evropska komisija već se više puta izjašnjavala da istraga na Malti u vezi s ubistvom novinarke i višemilionskih sumnjivih transakcija firmi uključenih u izgradnju vetroelektrana u Crnoj Gori, ali i povezanih sa funkcionerima Vlade te države, mora imati najveći prioritet.

Predsednik crnogorskog parlamenta Ivan Brajović u junu je odbio da na dnevni red uvrsti zahtev poslanika Srđana Milića, kojeg je podržalo svih 39 poslanika opozicije, da se formira anketni odbor o ovom slučaju. Specijalno državno tužilaštvo je 2017. godine nakon pisanja medija otvorilo uviđaj o ovom slučaju koji i dalje traje, bez jasnih rezultata.

Pomoćnik direktora Uprave policije Enis Baković rekao je juče da će policija, ukoliko dobije zahtev od policije Malte preko Interpola i Evropola u vezi sa slučajem ubistva malteške novinarke, postupiti "promptno i efikasno". Metju Karuana Galicija je ranije kazao da je crnogorska policija već dobijala takve zahteve.

EP upozoravao na ugroženu vladavinu prava

Evropski parlament u decembru prošle godine usvojio je "Rezoluciju o vladavini prava na Malti nakon nedavnih otkrića u slučaju ubistva Dafne Karuana Galizije" u kojoj su kritikovali postupke vlade i neefikasnu istragu. Nakon toga predsednik vlade DŽozef Muskat podneo je ostavku.

Evropski parlament u Rezoluciji navodi da je duboko zabrinut zbog integriteta i verodostojnosti istraga o ubistvu novinarke Galicije i da "prima na znanje široko rasprostranjeno negativno mišljenje o delovanju vlade u tom pogledu i smanjenje poverenja u institucije i njihova kredibiliteta".

- EP naglašava da je preko potrebno eliminisati svaki rizik od ugrožavanja istraga, bilo potencijalan bilo stvaran. Nadalje, ističe da taj rizik postoji sve dok je premijer i dalje na dužnosti. Izrazito je zabrinut zbog toga što u brojnim drugim istragama povezanim sa slučajevima pranja novca i korupcije nije ostvaren napredak ili one nisu ni pokrenute, naručito kad je reč o bivšem šefu kabineta premijera i bivšem ministru turizma. Pozivamo malteške vlasti da pokrenu te istrage i da ostvare napredak u njima - navedeno je u Rezoluciji.

EP je istakao da duboko žali što su događaji na Malti proteklih godina doveli do ozbiljnih i trajnih pretnji vladavini prava, demokratiji i temeljnim pravima, među kojima su i sloboda medija, nezavisnosti policije i pravosuđa te sloboda mirnog okupljanja.

Hladni rat između SAD i Kine dobija novu dimenziju! Više o tome OVDE.

Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA

ENGLISH NEWS

Urbancube