Najnovije

“NE MOŽETE DA NAM DIKTIRATE ŠTA DA RADIMO”: Nemačka i SAD na ivici sukoba zbog Putinovog gasa?

Ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas upozorio je Sjedinjene Američke Države da se ne mešaju u izgradnju gasovoda “Severni tok 2, istakavši da Evropa ima pravo da sama izabere izvor energije.

Angela Merkel i Donald Tramp (Foto: Flickr)

- Sankcije između partnera su loša stvar - kazao je Mas tokom zajedničke konferencije za medije u Moskvi kojoj je prisustvovao ruski šef diplomatije Sergej Lavrov.

Mas je dodao da bi sprečavanje izgradnje gasovoda bilo “kršenje suvereniteta Nemačke”.

- Na kraju krajeva, mi odlučujemo odakle ćemo da obezbedimo energiju. Nijedna zemlja nema pravo da diktira Evropi sa pretnjama, to neće biti uspešno - kazao je Mas.

Nemački diplomata kazao je da je izrazio nezadovoljstvo državnom sekretaru Majku Pompeu pošto su američki zakonovaci pretili “legalnim i ekonomskim sankcijama” nemačkoj firmi koja je uključena u “energetsku politiku te zemlje”

NATO i povlačenje vojske

Neslaganje SAD i Nemačke dodatno je podgrejala izjava predsednika Trampa, koji je kritikovao kancelarku Angelu Merkel što nedovoljno ulaže svog BDP-a za NATO savez. Kao rezultat toga, Amerika je odlučila da povuče trupe iz Nemačke.

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp opravdao je odluku da se pripadnici američke vojske povuku iz Nemačke, jer ta zemlja uvozi gas iz Rusije.

- Nemačka plaća Rusiji milijarde dolara godišnje za energiju, a očekuje se da štitimo Nemačku od Rusije. Šta se ovde dešava? - napisao je Tramp na Tviteru pošto je u medijima objavljeno da SAD povlači 12.000 trupa iz te evropske zemlje.

Tramp se, takođe, tada osvrnuo i na izdvajanje novčanih sredstava za NATO, optuživši Nemačku da ne ispunjava njen deo obaveza prema ovom vojnom savezu.

- Nemačka je vrlo delikventna pošto izdvaja samo dva odsto BDP-a za NATO. Zbog svega toga, pomeramo trupe iz Nemačke - dodao je predsednik SAD.

Sjedinjene Države nastavljaju da proizvode lovci pete generacije F-35! Više o tome OVDE.

Izvor: Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA