Najnovije

DA LI JE KRVNICIMA NAJZAD ODZVONILO, USKORO ĆEMO SAZNATI: Poznat rok za prve optužnice za zločine OVK

Prve optužnice pred Specijalnim sudom za zločine terorističke organizacije pod nazovom Oslobodilačka vojska Kosova "OVK" u Hagu podignute su 24. februara, a sudija bi do 24. avgusta trebalo da se izjasni da li će ih potvrditi, odbaciti ili vratiti tužilaštvu na dopunu, jer tada ističe za to predviđeni rok od šest meseci.

Šiptari (Foto: Jutjub)

Rok za potvrđivanje optužnica ističe 24. avgusta, ali je na sudiji i ako je potvrdi, da odluči da li će to izneti u javnost ili ne, rečeno je u nadležnoj pravosudnoj instituciji.

O prvim optužnicama mediji su obavešteni 14. feburara nakon što je glavni tužilac Kancelarije specijanog tužilaštva za zločine OVK DŽek Smit obavestio predsednicu Specijalizovanih veća lažne države Ekaterini Trendafilovoj o nameri da pokrene postupke i zatražio da se odredi sudija za prethodni postupak.

Dva slučaja su tada predata Trendafilovoj koja je potom imenovala Nikolasa Gijua za sudiju za prethodni postupak u oba slučaja, a o čijoj sudbini na osnovu Pravilnika o postupku i dokazima on treba da odluči najkasnije za 10 dana.

Šefica kancelarije za Medije Specijalizovanih veća Angela Griep podsetila je da sudija za prethodni postupak, razmotrivši specificne okolnosti svakog slučaja, mora u roku od šest meseci da potvrdi ili odbaci optužnicu.

Pored toga, kako kaže, Pravilnik o postupku i dokazima predviđa nekoliko scenarija na osnovu kojih potvrđena optužnica može da se obelodani i po isteku šest meseci od podnošenja dokumenta sudiji za prethodni postupak.

– Recimo, pravilom 88 Pravilnika predviđa se da sudija može da naloži privremeno neobelodanjivanje dokumenta iz razloga bezbednosti ili da bi se predupredilo narušavanje postupka – rekla je Griep i dodala da se u svakom slučaju, potvrđena optužnica mora obelodaniti najkasnije u trenutku prvog pristupanja optuženog sudu.

Pre nekoliko dana ona je rekla da moramo da sačekamo da vidimo da li će sudija za prethodni postupak potvrditi optužnice.

Ukoliko se optužnica potvrdi i obelodani javnosti, počinje faza prethodnog postupka u kojoj sudija priprema predmet za sudenje, navela je Griep.

Više od 100 nekadašnjih pripadnika takozvane OVK dobilo je do sada pozive za saslušanje u Hagu. Istražitelji su razgovarali sa oko 1.000 svedoka.

I bivši premijer okupirane srpske pokrajine Ramuš Haradinaj saslušan je u julu prošle godine.

Tužilastvo Specijalnog suda za zločine na Kosovu, pre svega zločine OVK, podnelo je i 24. juna Specijalizovanim vecima na ispitivanje optužnicu kojom se između ostalih Hašim Tači, Kadri Veselji u deset tačaka terete za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje.

Griep je podsetila i da su Specijalizovana veća osnovana u aprilu 2016. godine postavljanjem Fidelme Donlon za sekretara, nakon čega su oformljene službe za podršku sudskim aktivnostima, uključujuci jezičku službu, službe za organizaciju rada u sudnici, bezbednost, zaštitu i podršku svedocima, kao i službu odbrane koja vodi pitanja pravne pomoci i službu za učešće žrtava.

Krajem 2016. Trendafilova je imenovana je za predsednicu veća a zatim i ostale sudije, nakon toga pisan je Pravilnika o postupku i dokazima koji je sutupio na snagu u julu 2017. od kada su veća operativno spremna za rad, podsetila je Griep.

Takozvana Kosovska skupština usvojila je 2015. odluku o osnivanju Suda za procesuiranje zločina bivše OVK. Iako osnovan kao takozvani kosovski sud, sedište i sve procesne radnje odvijaju se u Hagu.

Da li su Vučić i njegova žena kupili dva stana u Belvilu, saznajte OVDE!

Izvor: Tanjug

 

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA

Urbancube