Najnovije

GOROSTAS OD 855 TONA: Najveći rečni tanker na svetu gradi se u Srbiji (VIDEO)

U brodogradilištu Begej u Zrenjaninu i brodogradilištu Bomeks 4M u Perlezu gradi se najveći rečni tanker nove generacije na svetu dužine 135 metara.

Najveći rečni tanker (Foto: Jutjub)

Direktor brodogradilišta Marko Gudović kazao je novinarima da je brod težak 855 tona, na projektu izrade zaposleno je 160 radnika, a naručilac je naftna kompanija "Šel" preko brokera iz Belgije.

- Brod radimo iz dva dela, a u drugom našem brodogradilištu u Perlezu ćemo sredinom septembra sastaviti plovilo i obaviti porinuće -rekao je Gudović.

Istakao je da su svi radnici u broogradilištu, kojih je 160, iz Srbije i da je u planu da se taj broj poveća na 250 zaposlenih.

- Počeli smo i realizaciju projekta dve barže za suvi teret, dužine 90 metara, za dve godine uradili smo projekat samohotke za suvi teret i za sledeću godinu imamo potvrđena četiri nova projekta - kazao je Gudović.


"Rubikon šiping kompani" iz Beograda postala je vlasnik imovine Brodogradilišta Begej u stečaju 2016. godine kada je odluku o tome doneo Odbor poverilaca prihvativši ponudu od 96 miliona dinara.

Od prošle godine kompanija "Rubikon", prema početnoj ceni od 177 miliona dinara, postala je i vlasnik brodogradilišta "Šipjard Bomeks 4M" u Perlezu koje je takođe bilo u stečaju.

Kompanija "Bomeks 4M" napravila je pre dve godine najveći srpski brod ikada koji je prodat Norvežanima za dva miliona evra.

Da li su Vučić i njegova žena kupili dva stana u Belvilu, saznajte OVDE!

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA