Najnovije

SVE JE VEĆA KONFUZIJA: "Mislim da ni samom ministru nije jasno kako će početi školska godina" (VIDEO)

Ja mislim da ni samom ministru nije jasno kako će izgledati početak školske godine, kaže urednik izdavačke kuće Arhipelag Gojko Božović. Sve je veća konfuzija među roditeljima, dodaje. U ovom sistemu je opozicija potpuno nepoželjna pojava, kaže gost Novog dana, dodajući da "ona kvari neku vrstu jednodušnosti, dovodi u sumnju epohalne, istorijske uspehe koji se svakog dana objavljuju".

Urednik izdavačke kuće Arhipelag Gojko Božović (Foto: Jutjub)

Naravno da deca jesu uskraćena za odlazak u školu, uskraćena su za tu atmosferu, socijalizaciju, sigurno im je vreme kvalitetnije ispunjeno kad idu u školu, ali ovo nisu stabilne prilike i moramo da razmišljamo o čitavom nizu okolnosti, kaže gost N1 dodajući da, prema njegovom mišljenju, epidemiološke okolnosti nisu takve da treba krenuti u školu.

Ne zna se kome su potrebnije te psihološke pripreme, da li deci ili roditeljima, kaže Božović, koji je, ističe, i sam roditelj dva školarca. Kaže da za zabrinutošću čeka početak školske godine. Smatra da bi početak školske godine mogao da bude izvor čitavog niza potencijalnih opasnosti. "U jednoj kontroverznoj situaciji, u kojoj zaista nemamo razloga da verujemo zvaničnim institucijama kad je reč o epidemiološkoj situaciji, to poverenje je sistematično proneveravano prethodnih meseci, posebno u toj izbornoj drami - kad izbori nisu smeli da trpe zbog virusa, pa vidimo šta se dešavalo poslednjih mesec dana", rekao je.

Smatra da se poverenje u aktuelni Krizni štab ne može povratiti, jer su se pojavljivali kao, kako kaže, "društveno-politički radnici" i da su davali izjave u interesu političke klase, a ne u interesu javnog zdravlja i javnosti.

Kaže da nadležni umesto da daju jasne preporuke, oni samo unose konfuziju među roditeljima.

"Opozicija nepoželjna pojava u ovom sistemu"

Govoreći o aktivnostima opozicije, Božović kaže da terenski rad može da poveže organizacije i ljude. Jasno je da u postojećim okolnistima jeste potrebna jedna vrsta opozicione saglasnosti i taktičkog jedinstva, više nego izoštravanje ideološke razlike, naveo je. Minimalne razlike nisu važne u okolnostima u kojima su institucije razvrgnute, procedure bačene u stranu, dok je politička moć jednog čoveka i užeg kruga ljudi zamena za institucije, naglasio je.

U ovom sistemu je opozicija potpuno nepoželjna pojava, ne bih rekao da je dekoracija, kaže Božović, dodajući da "ona kvari neku vrstu jednodušnosti, dovodi u sumnju epohalne, istorijske uspehe koji se svakog dana objavljuju".

Mi se suočavamo sa činjenicom da svako kritičko mišljenje, nepovoljno mišljenje, drugačije mišljenje, dobija vrlo dramatične odgovore sa druge strane, i to ne samo retoričke, nego i nasilne odgovore, naveo je gost Novog dana.

Odbacuje se ideja kritičkog mišljenja i ideja rasprave uopšte, to traje već neko vreme, već sedam godina postoji jedna vrsta potiskivanja kritičkog mišljenja, slobodnih i nezavisnih medija, dodao je.

Navodi i da politička klasa koja oblikuje politički sistem - u njega ne veruje, kaže Božović, navodeći da svakoga dana za to daje dokaze, a jedan od tih je i kašnjenje sa formiranjem parlamenta, i to što još nije izabran njen predsednik.

Društvo se ne može razvijati tako što jedan čovek ili uža grupa donosi odluke, kaže Božović, dodajući da su čitavi delovi društva isključeni iz odlučivanja. To je važno i za stabilnost, društvu su potrebni različiti glasovi, ističe.

Posle izbora i bojkota, mi smo u tački kad je politički sistem na vododelnici, naveo je. Nemamo političku reprezrentativnost, a institucije nam ne funkcionišu, i stvoreno je suštinsko, duboko nepoverenje u institucije jer ne reaguju, dodaje.

O napadu na Vujića

Svako nasilje je neprihvatljivo, a plodno tle za fizičke nasrtaje zbog drugačijeg političkog mišljenja stvara aktuelna vlast svakodnevnim verbalnim napadima, poručili su učesnici tribine "Stop nasilju. Za sve naše ljude" održane u Novom Sadu. Povod je nedavni napad na aktivistu Milana Vujića, koji je posle operacije u Kliničkom centru Vojvodine, otpušten na kućno lečenje gde mu i dalje stižu pretnje preko društvenih mreža.

Govoreći o tome, Božović kaže da nasilje i agresija nikad ne ostaje na rečima njegovi pokretača. Taj mladi čovek je nešto napisao na Tviteru, kritkovao je neku organizaciju u Novom Sadu, ali koliko god da je ta kritika bila snažna i oštra, on je trebalo da dobije samo jednako oštar odgovor ne i ovakve posledice, dodao je.

Neistomišljenici se u našem društvu vrlo često tretiraju kao neprijatelji, to je opasno, to podstiče spiralu nasilja ali i guši kritičku reč, a bez toga društvo nije društvo u pravom smislu te reči, naveo je.

Previše je nasilja i kao društvo se moramo trgnuti, u našem društvu na svim nivoima ima previše agresije, ta nasilna atmosfera u društvu treba da zabrine sve, zaključio je.

Da li su Vučić i njegova žena kupili dva stana u Belvilu, saznajte OVDE!

Izvor: N1

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA