Najnovije

TRESE SE ZEMLJA ISPOD SVETINJE: Šiptari krenuli u napad na svedoka njihovih zlodela! (VIDEO)

Lokalne vlasti u Dečanima, uz podršku nadležnih u Prištini, krenule su ovih dana sa intenzivnim radovima unutar zaštićene zone manastira Visoki Dečani, uprkos vrlo eksplicitnoj zabrani gradnje magistralnih i tranzitnih puteva kroz specijalne zaštićene zone u tzv. kosovskom zakonu o Specijalnim zonama, saopštila je sinoć Eparhija raško-prizrenska. Tim povodom reagovalo je Ministarstvo kulture i informisanja i najoštrije osudilo takav postupak. Kako dodaju, upućena je i protestna nota UNESCO-u i zatražena je hitna reakcija kao i to da se zaštiti objekat svetske kulturne baštine.

Manastir Visoki Dečani (Foto: Jutjub)

U saopštenju eparhije se navodi da unutar zaštićene zone trenutno aktivno rade teške mašine (bageri, rovokopaci, valjak), da se postojeća podzida uklanja i gradi nova, a put znatno proširuje. Teretni kamioni gradevinske firme "ika" aktivno dovoze krupni šljunak, koji bageri rasporeduju po putu, a valjak poravnava. Put se proširuje za još par metara od dosadašnje širine, u rangu magistralnog puta prve kategorije.

Kako se navodi u saopštenju, nedvosmislen stav Saveta za implementaciju ovog zakona i stava međunarodnih predstavnika na Kosovu je da je gradnja magistralnog puta Dečani-Plav kroz zaštićenu zonu manastira protivzakonit akt.

Eparhija navodi i da se postavljaju široke cevi za drenažu na nekoliko mesta, a zbog prolaska velikog broja teških građevinskih vozila svakodnevno već su moguća statička oštecenja na samoj crkvi iz 14. veka i manastirskim objektima.

Eparhija navodi da o ovim radovima nije obaveštena ni Komisija za zašticene zone, ni međunarodni predstavnici, kao ni manastir Visoki Dečani.

- Ovakvo ponašanje kosovskih institucija jasno pokazuje ne samo nespremnost institucija u Prištini da zaštite ovaj znacajni manastir i spomenik svetske kulturne baštine, već otvoreno kršenje postojećih kosovskih zakona na štetu ugrožavanja prirodne okoline oko manastira, što ce imati nesagledive posledice - navodi se u saopštenju.

Ukazuje se da ovo nije jedini slucaj kršenja zakona i sudskih odluka na Kosovu na štetu manastira Dečani, jer opštinske vlasti već više od cetiri godine odbijaju da izvrše odluku Ustavnog suda u Prištini kojom se garantuju imovinska prava manastira.

- Ovakvo otvoreno neprijateljsko ponašanje i uništavanje prirodne okoline oko manastira od strane kosovskih institucija predstavlja nesumnjiv pokazatelj krajnje ugroženosti srpske verske i kulturne baštine na ovom prostoru - navode Eparhija i manastir.

Podsećaju da je stav medunarodnih institucija i Saveta za implementaciju zona da se završi ranije zapoceta zaobilaznica oko zaštićene zone i time izbegne šteta koja se trenutno pravi.

Eparhija Raško-prizrenska najavljuje da će o svemu još jednom obavestiti sve međunarodne predstavnike u Prištini i inostranstvu i apeluje da se sa radovima hitno prestane.

Ministarstvo hitno uputilo protestnu notu UNESCO-u

- Tim činom još jednom se pokazalo da se na teritoriji tzv. Kosova ne poštuju ni međunarodni zakoni i ugovori ni bilo koji pravni akti - upozorava Ministarstvo u saopštenju.

Ministarstvo navodi da je, kao što je to činilo u prethodnim slučajevima kada je započinjana izgradnja puta kroz zonu koja je pod zaštitom Uneska, i danas hitno uputilo protestnu notu najvišim zvaničnicima te međunarodne organizacije.

- U dopisu koji je adresiran na generalnu direktorku Uneska Odri Azule, zamenika direktora za kulturu Ernesta Otonea i direktorku Uneskovog Svetskog centra za nasleđe Mehtild Resler, nadležni se pozivaju da odmah reaguju i zaštite objekat kulturnog nasleđa koji je deo Uneskove Liste ugrožene svetske kulturne baštine, u skladu sa principima zasnovanim na međunarodnim konvencijama, posebno na Konvenciji o zaštiti svetske kulturne i prirodne baštine, kao i na drugim relevantnim preporukama - ističe Ministarstvo.

Kancelarija za KiM: Vodi se antihrišćanska kampanja

Kancelarija za KiM saopštila je danas da intenziviranjem putarskih radova u zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani nije samo simbolično narušen mir pravoslavnih monaha, već je i fizički ugrožen opstanak tog bisera srpske i svetske kulturne baštine.

Kako se navodi, takvo postupanje, ne samo da je protivzakonito i po prištinskim propisima, već je deo kontinuirane antihrišćanske kampanje na Kosovu i Metohiji, koja za cilj ima brisanje i poništavanje srpskog prisustva na tim prostorima.

Izvođenje bagera i rovokopača u zaštićenu manastirsku zonu je plod istog onog mentaliteta koji je naveo albanske ekstremiste da spale i unište desetine srpskih crkava u protekle dve decenije.

Neka se ne čude u Prištini što nikada neće biti primljeni u Unesko, jer kulturna isključivost i nemar prema neprocenjivim spomenicima pravoslavne vere i hrišćanske kulture jeste upravo ono protiv čega se Unesko bori, ističe se u saopštenju.

Iz Kancelarije poručuju da će Srbija preduzeti sve korake i mere pred nadležnim međunarodnim institucijama i organizacijama kako bi osigurala nepovredivost prava naše crkve na Kosovu i Metohiji i zaštitu srpske i svetske kulturne baštine od onih koji u svom ekstremističkom slepilu ne mare ni za kulturu ni za baštinu.

Najveći rečni tanker na svetu gradi se u Srbiji! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA