Najnovije

KATASTROFA NA POMOLU: Emirati su izdali Palestince, vreme je da Iran napadne?

Iran je u subotu objavio eksplicitnu pretnju da će da pokrene napad protiv Ujedinjenih Arapskih Emirata zbog sporazuma o normalizaciji odnosa s Izraelom. Predsednik Hasan Rohani rekao je da su UAE napravili "veliku grešku" i osudio ono što je nazvao izdajom.

Iranska vojska (Foto: Jutjub)

Iranski dnevni list Kajhan, čijeg glavnog urednika imenuje vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei, otišao je i korak dalje. 

"UAE je strašno izdao plaestinski narod... i ta izdaja pretvoriće ovu malu, bogatu zemlju, koja je snažno zavisna od sigurnosti, u legitimnu i laku metu", rečeno je u uvodniku na naslovnoj strani.

Iranske rakete mogu da dolete za osam minuta!

Iran je već ciljao saudijske civile raketama koje su aktivirali njihovi saveznici u Iraku i Jemenu, a bezbednosni analitičar, dr Teodor Karasik, rekao je za "Arapske vesti" da novu pretnju treba shvatiti ozbiljno.

- Iranske rakete mogle bi da pogode UAE za osam minuta - rekao je Karasik, viši savetnik Vašingtona kada je reč o analizi podataka iz Zaliva. - Oni mogu da ciljaju infrastrukturu ili mogu jednostavno da "gađaju" pustinju kao čin psihološkog rata. Na nedavnim iranskim mornaričkim vežbama predstavljene su rakete koje su došle iz podzemnog bacača. Ovo je bilo novo i pokrenulo je alarm. Ipak, Dubai i drugi urbani centri i dalje se smatraju sigurnim zonama.

Prošlogodišnjim sporazumom, koji je potpisao američki predsednik Donald Trump, prvi put su uspostavljeni diplomatski odnosi između dve zemlje, dok je Izrael zaustavio planove za aneksiranje dela Zapadne obale.

UAE se peru od tvrdnji da su "prodali" prijatelje

Ali Abdulah al Ahmed, ambasador UAE u Francuskoj, rekao je za arapsko izdanje na francuskom jeziku da još mnogo toga tek treba da se desi. 

- Ono što će uslediti neće biti ograničeno samo na politički nivo, već će podjednako da pokriva ekonomski, tehnološki i akademski nivo. Veoma je moguće da će tempo razvoja tih odnosa biti brži, videćemo. Mi ne pregovaramo u ime Palestinaca i nije na nama da to učinimo. Naš stav u vezi s palestinskim razlozima u skladu je sa arapskim konsenzusom u vezi sa Jerusalimom i drugim parametrima arapskog jedinstva, mi se njih pridržavamo i ne odustajemo od njih - rekao je ambasador, odbacivši tvrdnje da su Palestinci izdati.

Haftar se bori sa Islamskom državom, NATO dronovi nadgledaju front! Više o tome OVDE.

Izvor: Mediji

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA