Najnovije

KRIZNI ŠTAB OPET SLUĐUJE: Morate li, doktori, i preko dece?

Najnovije izjave dr Predraga Kona o nošenju troslojnih maski u školi pokrenule su raspravu jer je samo pet dana ranije potpuno suprotan savet dala dr Darija Kisić Tepavčević.

Krizni štab (Foto: Jutjub)

Piše: Dragana Pandurević Jovović

NJegova koleginica iz Kriznog štaba izjavila je, naime, 11. avgusta na RTS-u, da đaci mogu da nose zaštitne maske izrađene od bilo kog materijala. Upravo ta vest je onomad koliko toliko umirila roditelje, naročito one slabijeg ekonomskog statusa, koji ne mogu da priušte da mališanima svakog dana kupuju po nekoliko hirurških maski za jednokratnu upotrebu. Međutim, epidemiolog Predrag Kon objašnjava danas da bi maske obavezne u školi trebalo da budu troslojne, jer su najsigurnija zaštita od širenja koronavirusa.

I mada njegov savet nije došao kao obavezujuć za roditelje, činjenica je da je ovakvu preporuku odavno dala i Svetska zdravstvena organizacija, i da su članovi Kriznog štaba mogli o njoj da se usaglase pre nego što javno posavetuju roditelje koji se zajedno sa mališanima spremaju za najteži početak školske godine u ovom veku. Jer kome sada roditelji da veruju i čime da se vode? Da li da obezbeđuju maske iz domaće radinosti koje se mogu nositi duže i koje su mnogo ekonomičnije za prilično okrnjene kućne budžete? Ili da se spremaju za još jedan svakodnevni udar na novčanike?

Ministarstvo je već najavilo da će za škole biti obezbeđen tek izvestan broj hirurških maski koje će služiti kao “rezerva”, ali da je odgovornost za ovu obaveznu meru Kriznog štaba isključivo na roditeljima. U iščekivanju da se dogovore i saopšte nam šta je konačna preporuka i obaveza, prisetimo se da je u pitanju isti Krizni štab zaslužan za nekoliko “šizofrenih cepanja” koja su sluđivala javnost.

Oni su odlučili da se kontakti zaraženih više ne testiraju iako je to prvobitno predočeno kao najefikasnija strategija u zaustavljanju širenja epidemije.

Oni su lagali o broju zaraženih i umrlih kako bi se u javnosti stvorio privid pobede nad virusom i otvorio prostor za slobodno održavanje izbora.

Oni su samo dan nakon izbora 21. juna izjavili da je situacija ponovo preteća i zabrinjavajuća nakon što su pustili da virus nedeljama divlja bez ikakve kontrole.

Oni su dozvolili da se situacija u Novom Pazaru zataškava dok nije dovela do potpunog kolapsa zdravstvenog sistema u tom gradu.

Oni nam svakog dana na konferencijama saopštavaju podatke za koje i sami tvrde da nisu sigurni da li su pouzdani.

Oni su odbili da prihvate odgovornost i plate cenu za svoje greške iako je peticiju za njihovu smenu potpisalo 2.919 lekara u inicijativi Ujedinjeni protiv kovida.

Oni nas i dalje svakodnevno zbunjuju i sluđuju kontradiktornim savetima i preporukama od kojih više niko normalan ne zna kako da se zaštiti i preživi. A očekuju da im verujemo.

Dokle?

Đaci neće moći da nose bilo koju masku kada idu u školu, već isključivo specijalne! Više o tome OVDE.

Izvor: nova.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA