Najnovije

STIŽE ODGOVOR SRBIJE I SPC! Beograd stavlja srpske svetinje na KiM i u regionu pod svoju zaštitu!

Vlada Srbije i SPC trebalo bi u narednim danima da formiraju specijalni tim za zaštitu srpske duhovne baštine na Kosovu i Metohiji, u Crnoj Gori i Hrvatskoj.

Saborna crkva u Beogradu (Foto: Jutjub)

Kako pišu Večernje novosti, članovi tima će biti istoričari, istoričari umetnosti, arhitekte, slikari kao i crkveni velikodostojnici, intelektualci i ugledne javne ličnosti.

Ideaja o formiranju takvog tima pokrenuta je nakon poslednjih akcija Priština koja je dozvolila izvođenje putarskih radova u neposrednoj blizini zaštićene zone manastira Visoki Dečani.

Ideja predsednika Srbije dobila je veliku podršku u Patrijaršiji i intelektualnim krugovima.

Predsednik Vučić poručio je da je zaštita srpske kulturne i verske baštine, pre svega na KiM, ali i na drugim mestima na kojima žive naši sunarodnici, prioritet naše državne politike. On je upozorio da se upadom u zaštićenu zonu manastira Visoki Dečani i izvođenjem nelegalnih putarskih radova ugrožava jedna od najvećih srpskih i hrišćanskih svetinja, kao i da je taj čin u suprotnosti sa evropskim civilizacijskim tekovinama, pa i sa propisima koje je donela Priština.

Vučić je najavio da će na narednom sastanku u Briselu, 7. septembra, od predstavnika kosovskih Albanaca i evropskih posrednika Srbija zatražiti hitno i trajno obustavljanje građevinskih radova u zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani.

Žestok napad na turske agresore! Nisu znali gde da beže! Više o tome OVDE.

Izvor: Večernje Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA