Najnovije

NOVI ZNAK UPOZORENJA?! IRAN IMA NOVU RAKETU: Nazvali su je Sulejmani, po generalu koji je ubijen u američkom napadu (FOTO/ VIDEO)

Teheran je predstavio novu protivbrodsku i balističku raketu koje nose naziv po poznatom generalu Kasemu Suljimaniju i njegovog iračkog kolege, a koji su poginuli u januaru tokom američkog vazdušnog napada.

Ilustracija (Foto: Jutjub)

Iranski ministar odbrane Amir Hatami saopštio je o novom oružju tokom televizijskog obraćanja, otkrivši da nova raketa zemlja-zemlja, pod nazivom "Hadž Kasem", ima domet od 1.400 km. Drugi projektil, protivbrodska krstareća raketa pod nazivom "Abu Mahdi", može da doleti do ciljeva udaljenih više od 1.000 km.

Snimci i fotografije projektila pojavile su se na internetu ubrzo nakon toga. Jedan video, koji je objavio IRIB, prikazuje projektile tokom testiranja na nepozantoj lokaciji u Iranu.

Za Iran se zna da ima bogat arsenal raketa, od porodice balističkih raketa dugog dometa do sistema sa višestrukim lansiranjem. Zvaničnici Teherana tvrde da je raketni program "defanzivne" prirode i da ima za cilj samo da odvrati regionalne pretnje.

Nazivima novih raketa, za koje je ministar rekao da su razvijeni u domovini, odaje se počast generalu Kasemu Sulejimaniju, nekadašnjim komandantom "Kuds" snaga, koje su deo Revolucionarne garde Irana i Abu Mahdija al Muhandisa, komandanta iračke šitske milicije.

Oni su poginuli tokom američkog napada bespilotnih letelica u januaru na putu od aerodroma u Bagdadu. Atentat na Sulejmanija je prvi poznati slučaj ubijanja stranog vojnog zvaničnika od strane SAD-a poslednjih decenija, a što je razbesenelo Teheran i izazvalo velike antiameričke proteste, kako u Iranu, tako i u Iraku.

Iran je odgovorio na napad, ispalivši salvu raketa na američke baze u susednom Iraku. Nijedan američki vojnik nije poginuo, iako je američka vojska saopštila da su kod nekoliko vojnika dijagnostifikovane povrede glave.

Današnje predstavljanje raketa dolazi nakon što su se rasplamsale tenzije u Persijskom zalivu. Prošle nedelje, SAD su presrele četiri tankera koji su prevpozili iransku naftu za Venecuelu, što je izazvalo oštre optužbe Teherana za „piratstvo“.

Incident sa tankerima poklopio se sa novim pretnjama Trampove administracije, koja je nedavno obećala da će obnoviti „gotovo sve“ sankcije UN-a koje su ukinute nakon Nuklearnog sporazuma postignutog 2015. godine.

Sirija ustupila Rusima deo kopna i mora kod baze Hmejim. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: vostok.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA