Najnovije

KINESKA PODMORNICA MISTERIOZNO NESTALA! Hitno se oglasio američki vojni zvaničnik i otkrio! (VIDEO)

Kineska podmornica snimljena je kako ulazi u tunel podzemne baze na ostrvu Hajnan u Južnom kineskom moru. Snimci pokazuju nuklearnu podmornicu, najverovatnije „tip 093“, kako ulazi u tunel Julin mornaričke baze.

Podmornica (Foto: Jutjub)

Komentari snimka na društvenim mrežama uporedili su prizor sa filmovima o DŽejmsu Bondu ili sa podmornicom „Nautilus“ iz romana "20.000 milja pod morem“ Žila Verna. Dru Tompson, bivši zvaničnik ministarstva odbrane SAD i predavač na Nacionalnom univerzitetu Singapura, rekao je da je ovakav prizor veoma redak.

Ono što nije neuobičajeno jeste kineska podzemna baza. Tompson kaže da Peking tako skriva svoj vojni hardver, od podmornica do raketnih sistema na kopnu.

„Kinezi imaju ogromno iskustvo u gradnji podzemnih postrojenja. To je u skladu s njihovom strateškom doktrinom i kulturom, posebno kada su u pitanju obale. Imaju urođeni strah od ranjivosti svojih obala“, naveo je Tompson.

Baza Julin, na južnom delu ostrva Hajnan, oko 470 kilometara jugoistočno od Hongkonga, ključna je kineska instalacija za zaštitu mornaričkih kapaciteta u Južnom kineskom moru.Što se podmornica tiče, Tompson ističe da njihovo prisustvo ne šalje nikakav poseban signal.

„Na kraju, imaju veliku i rastuću flotu podmornica koja se popravlja u kvalitetu i koju drže van vidokruga i štite u podzemnim postrojenjima“, kaže Tompson.

Šta sve može oklopni transporter BTR-82! Više o tome OVDE.

Izvor: Mondo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA