Najnovije

ZAPAD PERE RUKE OD LAŽNE DRŽAVE I TERORISTA OVK: Stižu pretnje Brisela i insistiranje da se zločinci kazne!

Evropska unija zapretila je Kosovu da će njihovi odnosi biti ugroženi ako se predlog promene Zakona o Specijalnom sudu za zločine OVK nađe na dnevnom redu u kosovskom parlamentu. Zapad želi da se zločinci kazne kako bi se i sami ogradili od zlodela na Kosovu.

Teroristi OVK (Foto: Jutjub)

Milovan Drecun predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju u Skupštini Srbije kaže da nema nikave dileme da je i kod usvajanja ovog zakona Zapad odigrao presudnu ulogu pritiskom na Prištinu.

- Čvrsto su stali iza toga da odgovorni za zločine OVK moraju da budu procesuirani. Evropska unija je glavni finansijer tog suda i tužilaštva i obezbedili su im sredstva za rad  u narednih četiri ili pet godina. Ovakav stav EU pokazuje da su rešeni da se odgovorni kazne za zločine - kaže Drecun.  

On smatra da EU neće dozvoliti da Priština ukine taj sud jer bi to bio ne samo skandal već i veliki šamar Zapadu - i Americi i  EU.

- Oni pokušavaju i da operu ruke od zločinačke OVK i od zločina počinjenih 1999. godine kada je Zapad podržavao teroriste i prećutkivao zločine i etničko čišćenje koje se dešavalo i posle dolaska međunarodnih snaga na Kosovo. Sada, posle toliko godina, promenili su stav i  smatraju da ti isti koje su podržavali i sa kojima su se rukovali treba da odgovaraju za zločine. Ta promena stava je, naravno, pozitivna i nadamo se da će istrajati - kaže Drecun.   

Demo Beriša politički i vojni analitičar podseća je da bivše rukovodstvo OVK na čelu sa Hašimom Tačijem u više navrata pokušalo da spreči rad ovog suda. Veterani OVK koji sada traže da se promena zakona uvrsti u dnevni red  skupštine samo produžena ruka Tačija. S druge strane, pretnje iz EU su pokazatelj, mnogo čega, a ne samo namere da se počinioci zločina iz OVK kazne.  

- Evropa mora i da opere OVK! Jer, njima je sada najbitnije da se stvori kosovsko društvo u kome bi pala u zaborav OVK. Evropa, u stvari, pre svega sebe brani, jer ključne države EU, Nemačka, Francuska i Britanija, pored Amerike, aktivno su učestvovale, sarađivale sa akterima OVK i na kraju i finansirale rat na Kosovu. Iz tih razloga, Evropa je spremna da prekine odnos sa Kosovom, ako se promeni zakon. Kao što je i Amerika ukinula finansije u vreme kada bivši premijer Aljbin Kurti nije želeo da sarađuje - uporedio je Beriša.

Beriša kaže da su u Prištini svesni da će sud opstati:

- Specijalnost ovog suda je u tome što je on zapravo išao od najnižih organa OVK, dakle, nije krenuo od glave, od Tačija. Pitanje je i koliko i šta su Francuzi obećali Tačiju posle njegovog četvorodnevnog intervjau u Hagu, jer Francuzi, to jest, njihove tajne službe zapravo su te koje su pored Amerikanaca stvorile i vodile Tačija i vode ga i danas - kaže Beriša.

Predstavnici međunarodne zajednice  upozorili su na posledice ako zahtev za izmene zakona o Specijalnom sudu bude na dnevnom redu kosovske skupštine. Kancelarija EU u Prištini ocenila je zahtev Organizacije ratnih veterana tzv. OVK za izmenu mandata Specijalnog suda kao "opasan za zajednički rad EU i Kosova na vladavini zakona".

Velika Britanija se takođe izjasnila protiv izmene tog Zakona. Iz ambasade Velike Britanije u Prištini je saopšteno da bi bilo kakav pokušaj promene strukture Suda "štetio Kosovu na međunarodnoj sceni".

Lider te organizacije Hisni Gucati smatra da njihov zahtev ne ugrožava odnose sa EU jer je to, prema njegovim rečima, samo pokušaj da se osigura pravda za Albance ubijene tokom rata. Tzv. kosovska skupština usvojila je Zakon o formiranju Specijalnog suda 2015. godine.

Dve godine kasnije, 43 poslanika su zatražila vanredno zasedanje skupštine kako bi se taj zakon ukinuo, ali ova inicijativa nije uspela posle protivljenja međunarodne zajednice.

Donald Tramp dolazi na sastanak Beograda i Prištine! Više o tome OVDE.

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA