Najnovije

MRTVA ULICA VOJNE SARADNJE DVE DRŽAVE: Kongresmeni iz SAD besni zbog testiranja S-400 na lovcima F-16

Vojnotehnička saradnja između dve države se nalazi u ćorsokaku. Veliko je pitanje dali će se i kada pod ovakvim uslovima realizovati ugovor oko modernizacije flote turskih lovaca F-16, kao i dati licenca za sklapanje motora CTS800.Na ovaj način ova država želi da izvrši snažan pritisak na Ankaru da odustane od ruskih protivvazduhoplovnih raketnih sistema S-400 „Trijumf“

S 400 (Foto: RIA)

Vojno tehnička saradnja između SAD i Turske kada su u pitanju sofisticirana sredstva naoružanja i vojne tehnike nalaze se u ćorsokaku već dve godine, zahvaljujući blokadi od strane američkog kongresa. Na ovaj način ova država želi da izvrši snažan pritisak na Ankaru da odustane od ruskih protivvazduhoplovnih raketnih sistema S-400 „Trijumf“.

Ovo je nedavno objavio internet portal defence news. U tekstu koji je objavljen na ovom portalu napominje se da je u ovom momentu veliko pitanje da li će se realizovati ugovor oko modernizacije flote turskih lovaca F-16, kao i davanja licence za sklapanje motora CTS800, koji su neophodni turskoj vojnoj industriji prilikom proizvodnje helikoptera.

Izvor koji je dao informacije ovom američkom portalu, napomenuo  je da je odluka Ankare da nabavi ruske protivvazduhoplovne sisteme S-400 „Trijumf“ uključujući i njihovo testiranje zajedno na lovcima F-16, naprosto razbesnela američke kongresmene.

Ova aktivnost Turske je predstavljena kao potencijalna pretnja drugim državama, koje u svom naoružanju poseduju lovce F-16, uključujući tu i same Sjedinjene Američke Države. Izvor je ove probe nazvao „sračunatim provokacijama“.

Ruski protivvazduhoplovni raketni sistem S-400 „Trijumf“ namenjen je za borbu protiv svih savremenih i perspektivnih sredstava vazdušno-kosmičkog oružja. NJegov maksimalni horizontalni domet je oko 400km (raketa 40N6E), dok po visini deluje i do 35km.

Formacijski, u okviru jednog diviziona se najčešće nalaze 2-3 baterije ovog sistema, sa ukupno 8-12 transportno-lansirnih jedinica. Dakle, jedan divizion u svom sastavu ima 48 raketa spremnih za momentalno dejstvo. Ceo raketni puk hipotetički može da napadne 96 vazdušnih ciljeva neprijatelja, u operativnom borbenom radijusu do 400km.

Šta se desilo sa Kim DŽong Unom, saznajte OVDE!

Izvor: bog-rata.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA