Najnovije

Plenković na Golom otoku

Hrvatski premijer Andrej Plenković položio je venac kod vladine spomen ploče na Golom otoku i zapalio sveću kod spomen krsta.

Andrej Plenković (Foto: Jutjub)

On je to učinio povodom Evropskog dana sećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima.

Spomen ploča podignuta je u znak sećanja na žrtve komunističkog režima stradale na Golom otoku na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima.

Plenković je istakao da je važno negovati kulturu sećanja jer, kako je rekao, bez istine nema ni svesti niti poštovanja prema žrtvama niti poirenja u kontekstu svakog evropskog naroda pa tako i hrvatskog.

"Povodom Evropskog dana sećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih sistema danas smo na Golom otoku da bismo odali počast, u ovom konkretnom slučaju, žrtvama komunističkog režima, koji je jedan od totalitarnih sistema koji je obeležio istoriju 20. veka, a isto tako Hrvatske i hrvatskoga naroda. Ne samo onih koji su ovde relativno kratko nakon drugog svetskog rata završili u kontekstu Informbiroa, nego i kasnije brojni politički zatvorenici", rekao je Plenković.

Na novinarsko pitanje da li ova poseta govori o novom smeru Hrvatske, s obzirom na to da će se počast odavati i u drugim mestima u Hrvatskoj, Plenković je rekao da su to odvojene stvari, prenosi Hina.

"To su dve odvojene stvari. Ovde smo na Euvopskom danu sećanja u kontekstu totalitarnih sistema. Odlazak potpredsednika Vlade Medveda u Grubore 25. avgusta s potpredsednikom Miloševićem je drugoga karaktera koji se odnosi na zločine koji su počinjeni naravno pre svega prema Hrvatima i hrvatskom narodu u Domovinskom ratu, a onda nažalost i nekoliko tih propusta, nedela koja su bila i protiv građana srpske nacionalnosti u Hrvatskoj. Mislim da je dobro da iskažemo poštovanje prema svim žrtvama," rekao je Plenković

Tokom Prvoga svetskog rata na Goli otok su bili internirani ratni zarobljenici, a od 1948. na njemu je bio zloglasni jugoslavenski zatvor za političke zatvorenike.

Na obliženjemu Sv. Grguru bilo je žensko odeljenje tog zatvora. Od 1956. na Golom otoku su zatvarani počinioci teških kricvičnih dela. Zatvor je prestao da radi 1988, a 1989. je napušten i danas je u oronulom stanju.

Uoči izbora novi skandal u Crnoj Gori - Đukanović i na ovaj način pokušava da ostane na vlasti!  Pročitajte OVDE   sve detalje.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA