Najnovije

SRPSKI GENERAL KOD RUSKOG KOLEGE O VOJNOJ SARADNJI: U Moskvi sastanak na visokom nivou

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović sastaće se danas u Moskvi sa svojim kolegom, načelnikom Generalštaba Oružanih snaga RF Valerijem Gerasimovim. Teme planiranih razgovora trebalo bi da obuhvate pitanja dosadašnje vojne saradnje.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović i načelnik Generalštaba Oružanih snaga RF Valerijem Gerasimovim (Foto: mil.ru)

Srbija će u okviru vojno-tehničke pomoći dobiti od Rusije 30 tenkova T-72B-3 i 30 modernizovanih lakih oklopnih vozila BRDM-2, od kojih su neki već stigli u našu zemlju.

Podsetimo, dogovor o isporuci lovaca MiG- 29, tenkova i oklopnih vozila postigli su 2016. godine predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ruski ministar odbrane Sergej Šojgu. Avioni su predati Srbiji 20. oktobra 2017. godine, na Dan oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

 

Delegacija Vojske Srbije, na čelu sa generalom Milanom Mojsilovićem, boravi u Rusiji gde je prisustvovala otvaranju Međunarodnih vojnih igara i forumu „Armija-2020“, najvećoj izložbi oružja, municije, vojne i specijalne tehnike i opreme u svetu, na kojoj je više od 1.500 kompanija izložilo preko 28 hiljada eksponata – oružja, vojne i specijalne tehnike.

General Mojsilović je izrazio žaljenje što zbog nedostatka vremena nije uspeo da obiđe i vidi sve ono što, kako je rekao, „Armija" može da pokaže. Na pitanje koje naoružanje je na njega ostavilo najjači utisak, general je rekao:

„Definitivno je oklopno mehanizovani deo dominantan - to su složeni borbeni sistemi, a takođe i vazduhoplovstvo ima čime da izađe pred svet. To su neka savremena tehnička rešenja koja zaista impresioniraju, ako ništa drugo ono makar kad čitate“, rekao je general.

General Mojsilović je ocenio da je forum „Armija“ dobra prilika da se sagledaju i pravci razvoja naše odbrambene industrije.

„Ovo je dobra prilika da se komparativno pogledaju mnoge stvari što radi naša odbrambena industrija i mogu da kažem da imamo dobar pravac, da su naše ambicije koje su pretočene u određena tehnološka rešenja na dobrom putu i ne bismo se postideli čak i da naša sredstva ovde izložimo i da se ravnomerno takmičimo sa drugima.Naravno, ovo je i prilika da i mnoge druge zemlje ne samo vide gde stoje, nego da jednostavno možda i svoja, uslovno rečeno, opremanja usmere u nekom savremenom pravcu“, rekao je general Mojsilović.

Forum „Armija“, koji će trajati do 29. avgusta, ove godine se održava na oko 70 lokacija u različitim regionima Rusije, a glavni program se održava u parku „Patriot“, na vojnom poligonu „Alabino“, aerodromu „Kubinka“ i jezeru Komsomoljsko, na šezdesetak kilometara od Moskve. Ukupna površina statičke ekspozicije iznosi 320 hiljada kvadratnih metara, što je za 60 hiljada kvadrata više nego prošle godine.

Pogledajte OVDE snimak sposobnosti unapređenog F-35!

Izvor: sputniknews. com

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA