Najnovije

TRUPNA PROTIVVAZDUHOPLOVNA ODBRANA IMA ZNAČAJNU ULOGU U ČUVANJU NAŠEG NEBA: Modernizovani PASARS-16 je baziran na topu „Bofors“ 40 mm (FOTO)

Trupna protivvazduhoplovna odbrana (PVO) ima veoma bitnu ulogu u zaštiti sopstvenih jedinica i važnih objekata od napada iz vazdušnog prostora, te joj se posvećuje sve više pažnje, baš kao i modernizaciji protivavionskih sistema, među kojima je i PASARS. Protivavionski samohodni artiljerijsko-raketni sistem PASARS-16, oruđe bazirano na topu „Bofors“ 40 mm, od prvog prikazivanja javnosti do danas doživelo je nekoliko faza modernizacije, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Republike Srbije.

PASARS-16 (Foto: mod.gov.rs)

Prevashodna namena sistema PASARS je zaštita kopnenih jedinica Vojske Srbije, prvenstve

no oklopno-mehanizovanih i artiljerijsko-raketnih jedinica tokom izvođenja borbenih dejstava, kao i odbrana važnih objekata i instalacija od dejstva iz vazdušnog prostora. Ovaj sistem efikasan je u borbi protiv bespilotnih letelica, borbenih helikoptera, krstarećih raketa, niskoletećih aviona, kao i za dejstva po ciljevima na zemlji i vodi.


 Procesom modernizacije postignuto je da kod složenog borbenog sistema PASARS protivavionski top kalibra 40 mm L/70 „Bofors“ umesto vučne varijante bude postavljen na vozilo, sa oklopljenom kabinom vozača i poslužioca, čime su značajno unapređeni zaštita posluge, mobilnost i brzina pripreme za vatreno dejstvo. U sistem za upravljanje vatrom, integrisani su savremeniji centralni računar, podsistem za globalno pozicioniranje i sopstvenu orijentaciju, taktički računar komandira oruđa, radio-telekomunikacioni uređaj, prijemnik podataka o cilju i elektroagregat za napajanje sistema.
 
Sistem za automatsku stabilizaciju i nivelaciju koji se sastoji od hidrauličnih krakova i softvera koji njima upravlja, doprinosi da vreme potrebno za zauzimanje borbenog položaja bude izuzetno kratko, manje od jednog minuta, a brzina paljbe kojom se dejstvuje po ciljevima je pet metaka u sekundi. Hranjenje topa vrši se iz punjača kapaciteta 44 metka.


 
Za PASARS-16 karakterističan je i visok stepen balističke zaštite, kao i mogućnost dejstva uz pomoć modernizovanog osmatračko akvizicijskog radara „Žirafa“ i samostalnog dejstva sa optičkim indikatorom cilja ili bez njega.
 
PASARS-16 je još jedan od složenih borbenih sistema koji je proizvod domaće industrije. Za njegov razvoj zadužen je Vojnotehnički institut, a u projektu učestvuju „Prva petoletka Trstenik – Namenska“, kao integrator-proizvođač, „Zastava TERVO“ i „FAP Priboj“ kao veći kooperanti.

Protivavionski sistem PASARS M-16 sa topom 40mm (prva varijanta) uveden je u naoružanje Vojske Srbije, a u toku je razvoj sledećih faza modernizacije sa novo integrisanim podsistemima i raketama zemlja-vazduh (3 tipa).


 
Modernizacija sistema PASARS već se pokazala kao nešto što značajno doprinosi povećanju operativnih sposobnosti te je i to razlog zašto se nastavlja sa razvojem ovog oruđa, koje treba da bude okosnica odbrane jedinica Kopnene vojske od nove generacije oružja kao što su dronovi i bespilotne letelice.
 
U skladu sa principima spiralnog razvoja sistema PASARS, trenutno su u toku završna ispitivanja druge faze razvoja, čiji su zadatak novi podsistemi kojima će nadalje biti opremljeni svi PASARS-i. U unapređenja druge faze modernizacije spadaju novi dizel električni agregat i elektroenergetski podsistem, novi podsistem za vizualizaciju vozača odnosno za vožnju sa prednjim i zadnjim kamerama danju i noću, novi termovizijski nišan i novi podsistem za elektronsko tempiranje prefragmentirane municije.


 
Treća faza modernizacije PASARS-a podrazumeva integraciju raketnog sistema. Jedan od tih sistema je raketni sistem „Igla“. Vojska Srbije ima veliki broj starijih, prenosnih protivavionskih raketnih sistema kao što su „Igla“ i „Strela“. Ova, takoreći otpisana oružja, ponovo dobijaju na značaju jer uz neophodne modifikacije postaju efikasno, a veoma jeftino sredstvo za uništavanje ciljeva novog tipa koji će se pojaviti na bojištima budućnosti, među kojima su razne vrste bespilotnih letelica. To je jedan od razloga zašto se integrišu na sistem PASARS, koji će zahvaljujući opremljenošću samonavođenim protivavionskim raketama znatno povećati svoju efikasnost za borbu protiv vazduhoplovnih ciljeva.
 
Integrisanje raketnog sistema „Igla“ na usavršeni protivavionski top značajno je i zbog toga što će poslužiti za integraciju IC samonavođenih raketa „Mistral 3“, koje se ubrajaju među najboljima na svetu u svojoj klasi.



„Mistral 3“ predstavlja poslednju generaciju prenosnih raketnih sistema kratkog dometa i ističe se nizom naprednih karakteristika od kojih se izdvajaju visoke manevarske sposobnosti rakete, veliki domet koji omogućava dejstvo po vazduhoplovima na daljinama do 7,5 km, bojeva glava velike razorne moći za pouzdano uništenje cilja, visoka otpornost na pasivne i aktivne sisteme za elektronsko ometanje upotrebom tehnologije matričnog infracrvenog detektora,  mogućnost dejstva u složenim meteo uslovima, danju i noću upotrebom infracrvene kamere visoke osetljivosti u sistemu za nišanjenje. Integracijom „Mistrala 3“ u sistem PASARS-16 dobiće se ubojito oruđe sposobno da pruži efikasnu PVO zaštitu oklopnim i mehanizovanim jedinicama neposredno iz borbenog poretka, kao i da ostvari vrlo efikasnu vatru po ciljevima na zemlji.

Pogledajte OVDE snimak sposobnosti unapređenog F-35!

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA