Najnovije

NEKO ĆE DA SE MENJA, NEKO DA SE DELI, A NEKO JE "SIGURICA": Vlada Srbije još je na čekanju, a evo šta se do sada o njoj zna

Ko će biti deo nove vlade Srbije, ko "ispada iz igre" a ko u nju ulazi, hoće li se deliti ministarstva, ko će biti premijer, a ko voditi Skupštinu Srbije....

Skupština Srbije (Foto: parlament.gov.rs)

Ova i mnoga druga pitanja za sada su bez odgovora koji će, kako stvari stoje, uslediti u drugoj polovini septembra, odnosno po okončanju sastanaka predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Vašingtonu i Briselu.

- Posle Brisela će se sve znati. Nije taj sastanak sam po sebi razlog niti znači neku prekretnicu, već je posredi vreme. Predsednik Vučić neće stići pred taj, i put u Ameriku, da završi sve poslove oko konsultacija i sve ostalo oko formiranja nove vlade, tako da će to biti prioritet po njegovom povratku u zemlju - priča izvor "Blica".

Iako su razgovori na ovu temu počeli pre izvesnog vremena, i nastavili se konsultacijama sa svakom strankom pojedinačno, za sada su još bez konkretnih rezultata, odnosno informacija o tome da li će nova vlada biti samo nastavak starog partnerstva SNS i SPS, ili će se karte ovog puta malo promešati.

Ono što je za sada najrealnija opcija jeste da u samom vrhu vlade, tačnije na premijerskom mestu, ostane Ana Brnabić.

Izvor navodi da se i oko ove funkcije vagalo ali da će, kako stvari sada stoje, ona ponovo biti Vučićev izbor za predsednicu vlade.

Da je u najužem krugu, potvrdila je i sama Brnabić pre izvesnog vremena, rekavši da je ona jedan od dva kandidata za ovo mesto.

"Mešanje" resora

Kada je u pitanju izgled kabineta, i tu se spekulišu razne stvari. Međutim, kako priča izvor, kao izvesni za ostanak u vladi viđeni su aktuelni ministri Zorana Mihajlović, Siniša Mali i Branislav Nedimović.

- To ne znači da neće ostati i neki drugi ministri, ali za ovo troje je gotovo sigurno da hoće - navodi izvor.

Ono gde će vrlo verovatno doći do promena, jesu resori u vladi.

- Priča se da bi moglo da dođe do podele pojedinih resora poput prosvete i nauke, saobraćaja i građevine, kao i da je moguće da pojedini ministri zamene resore, odnosno preuzmu neke druge - navodi naš izvor.

Novi-stari partneri

Još jedna nepoznanica za sada je i to što se sa sigurnošću ne može reći da li SPS, partner naprednjaka u proteklih osam godina na vlasti, ostaje sa njima da i dalje sarađuje, ili odlazi u opoziciju.

Kako priča naš izvor, to što su se predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić i šef diplomatije i SPS Ivica Dačić pre nekoliko dana sastali i konsultovali u vezi predstojećeg Vučićevog puta u Vašington, može da bude nagoveštaj da je stara koalicija i dalje u igri.

Ukoliko bude koalicije sa SPS, vrlo je verovatno da bi socijalisti mogli da dobiju mesto predsednika Skupštine Srbije. Ako se to ne dogodi, i oni odu u opoziciju, SNS će verovatno tu funkciju ostaviti za sebe, a da na nju dođe najveće šanse ima aktuelni gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević - navodi naš izvor.

Mediji su pre izvesnog vremena spekulisali da bi na ovom mestu mogao da se nađe Vladimir Orlić, poslanik i funkcioner SNS, ali je on za sada imenovan za zamenika šefa poslaničke grupe u Skupštini Srbije.

Pitanje je da li će u njoj i u narednom periodu ostati Maja Gojković, koja je bila na njenom čelu proteklih nekoliko godina, s obzirom na to da je izabrana za poslanicu. Međutim, spekuliše se da bi ona mogla da preuzme neko ministarstvo, moguće kulture, što je svojevremeno (2016. godine) bila jedna od opcija za nju.

Nepoznanica je i SPAS Aleksandra Šapića, jer je i ova stranka u opticaju kao zamena sa SPS u vladi, ali i kao još jedna pride koja će se priključiti starim partnerima.

Albancima možda mesto u vladi

Pre izvesnog vremena premijerka Srbije i funkcionerka SNS Ana Brnabić rekla je da je njen stav da bi naprednjaci, koji inače imaju komotnu većinu zbog čega im niko drugi nije ni potreban za formiranje vlasti, možda mogli da naprave saradnju sa manjinama.

I zaista, o tome se i jeste razmišljalo, pa se došlo do toga da predstavnici Albanaca u Skupštini Srbije možda mogu da računaju na jedno ministarstvo. Međutim, trenutno su male šanse za to, jer jer su predstavnici Srba isključeni iz vlasti u Bujanovcu, i gde su vlast formirale albanske partije.

I dalje postoji dobra volja i želja za saradnjom, pa nije isključeno da dobiju mesto u Vladi, ali niže od ministarskog. Ostaje da se vidi kakav će dogovor biti postignut - naveo je on pre nekoliko dana.

Vanredni izbori odlažu velike promene?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je pomenuo mogućnost da bi sa predsedničkim, koji padaju 2022. godine, mogli da budu održani i vanredni parlamentarni i lokalni izbori.

- Upravo bi to mogao da bude jedan od razloga da ipak ne dođe do velikih promena u Nemanjinoj 11, kakve su najavljivane mesecima unazad - navodi se.

Govoreći o vladi, Vučić je rekao i da su u opticaju dva koncepta: prosta koalicija ili koncentraciona vlada.

Milioni za firmu brata Ane Brnabić bez tendera! Više o tome OVDE!

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA