Najnovije

ARMIJA-2020: Prikazan arsenal ubojnog oružja za udarni dron Orion (FOTO)

Na ekspoziciji Međunarodnog vojnotehničkog sajma savremenog naoružanja i vojne tehnike „Armija-2020“ predstavljen je ubojni arsenal koji se nalazi u naoružanju taktičke izviđačko-udarne bespilotne letelice „Orion“. U nastavku teksta će se malo opširnije prikazati osnovne tehničko-taktičkih karakteristika savremenih projektila koji su specijalno dizajnirani za opremanje udarnih dronova.

Orion (Foto: Jutjub)

Mogu se videti različiti tipovi visokopreciznih i nevođenih projektila koji se nalaze u naoružanju taktičke izviđačko-udarne bespilotne letelice „Orion“. Naveden je samo deo arsenala koji je prikazan na ekspoziciji grupe „Kronštadt“.

FAB-50, predstavlja nevođenu vazduhoplovnu bombu koja je opremljena razorno-parčadnom bojevom glavom. NJena bojeva glava ima istu konfiguraciju kao projektil koji se nalazi u naoružanju višecevnog lansera raketa „Grad“ kalibra 122mm. Dobra stvar je da se na ovu bombu mogu nakačiti različiti tipovi bojevih glava, u zavisnosti od konkretnog zadataka. Inicijalno, ova bomba je namenjena za borbu protiv neprijateljske žive sile, ali i lakooklopljene borbene tehnike. Sa njom se mogu uništavati i artiljerijske vatrene pozicije neprijatelja.

KAB-20, predstavlja navođenu- visokopreciznu vazduhoplovnu bombu koja je u osnovnoj verziji opremljena razorno-parčadnom bojevom glavom. Na cilj se usmerava pomoću dva kanal anavođenja (sateliti/laser). NJena osnovna namena je borba protiv neprijateljske žive sile i lakoolopljene borbene tehnike, kao što su npr. različite vrste oklopnih automobila. Zahvaljujući svojim gabaritima jedna bpl „Orion“ može da ponese više ovih bombi na svojim nosačima.

KAB-50, predstavlja navođenu- visokopreciznu vazduhoplovnu bombu koja je u osnovnoj verziji opremljena razorno-parčadnom bojevom glavom. U „nosu“ bombe se nalazi set za navođenje koji može da bude opremljen različitim tipovima senzora koji bombi omogućavaju upravljanje preko više kanala (sateliti/termovizija/laser/tv). NJena bojeva glava ima istu konfiguraciju kao projektil koji se nalazi u naoružanju višecevnog lansera raketa „Grad“ kalibra 122mm. Isto kao i u slučaju nevođene FAB-50 na ovu bombu se mogu nakačiti različiti tipovi bojevih glava, u zavisnosti od konkretnog zadataka. Ova bomba je namenjena za borbu protiv neprijateljske žive sile, ali i lakooklopljene borbene tehnike. Karakteriše je visoka preciznost dejstva.

UPAB-50, predstavlja navođenu-visokopreciznu „planirajuću“ vazduhoplovnu bombu koja je u osnovnoj verziji opremljena razorno-parčadnom bojevom glavom.Karakteriše je povećan domet u odnosu na standardne vazduhoplovne bombe, zahvaljujući rasklapajućim krilima koji prilikom njenog leta stvaraju efekat koji je specifičan za jedrilice. NJena bojeva glava ima istu konfiguraciju kao projektil koji se nalazi u naoružanju višecevnog lansera raketa „Grad“ kalibra 122mm. Na ovu bombu se mogu nakačiti različiti tipovi bojevih glava, u zavisnosti od konkretnog zadataka. Ova bomba je namenjena za borbu protiv neprijateljske žive sile, ali i lakolopljene borbene tehnike.

H-50,  predstavlja navođenu-visokopreciznu vazduhoplovnu raketu koja je u osnovnoj verziji opremljena razorno-parčadnom bojevom glavom povećane probojnosti. Poseduje više kanala za navođenje (sateliti/inercijalno/različiti tipovi samonavođenih radarskih bg). NJena osnovna namena je efikasna borba protiv širokog spektra pokretnih i nepokretnih zemaljskih ciljeva, neprijateljske žive sile i lakookloljene borbene tehnike.

Nešto više o taktičkoj izviđačko-udarnoj bespilotnoj letelici “Orion”

„Orion” – predstavlja taktičku bespilotnu letelicu sa povećanom autonomijom leta. U njen sastav ulazi sama bespilotna letelica, sistem za automatsko poletanje i sletanje, zemaljska stanica za navođenje i tehnički elementi neophodni za njeno održavanje.

Osnovna jedinica sastavljena od taktičkih bespilotnih letelica „Orion“ se sastoji od 3-6 aparata, kao i dva zemaljska mobilna punkta za njihovo upravljanje. Osnovni zadatak ove jedinice je izvođenje najkompleksnijih oblika izviđačkih misija u operativnoj zoni koje svojim redijusom dejstva pokrivaju ove bespilotne letelice.

Letelica je projektovana za operacije patroliranja, izviđanja i praćenja različitih objekata sa sposobnostima navođenja vatre (bombarderi,artiljerija) i njene korekcije. Na ovom planu su ruski inženjeri unapredili postojeći opto-elektronski i navigacioni paket, i učinili je perfektnom za ovakve zadatke. Pored zadataka otkrivanja, navođenja i korekcije vatre, „Orion“ ima mogućnost da se prenameni i u udarnu bespilotnu letelicu, koja će moći da nosi visoko-precizno naoružanje klase vazduh-zemlja.

Osnovni tehničko-taktički podaci bespilotne letelice „Orion“:

Operativni radijus: 250km

Nosivost ubojnog tereta: do 200kg

Autonomija leta: 24-30č

Visina leta: 7,500m

Kako je Kina odgovorila na potencijalni napad SAD-a, saznajte OVDE!

Izvor: bog-rata.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA