Najnovije

DODIK DEMANTUJE: Nije istina, ne želimo da cepamo Dejtonski sporazum! Ne postoji tajni dogovor s Vučićem o otcepljenju Republike Srpske

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je u Beogradu da ne postoji tajni dogovor između njega i predsednika Srbije Aleksandra Vučića o otcepljenju Republike Srpske, već se radi samo o poštovanju Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH.

Milorad Dodik (Foto: Jutjub)

Dodik je posle sastanka zvaničnika RS sa najvišim zvaničnicima Srbije rekao da je pitao Vučića kako je moguće da Kosovo ima pravo na samoopredeljenje, a RS nema.

– Zašto jedni imaju to pravo, a drugi nemaju… Ako nije moguć status Republike Srpske po Dejtonskom sporazumu, razmišljaćemo o drugom stratusu, ali ne da podignemo vojsku, već u miru – kazao je srpski član Predsedništva BiH.

Naveo je da je predsedniku Srbije dostavio zaključke Narodne skupštine RS koji govore o devastiranju Dejtonskog sporazuma, kao i da će te dokumente dostaviti i Hrvatskoj, kao i releventnim medjunarodnim faktorima.

Navodeći da Srbi nisu zadovoljni svojim položajem u BiH, Dodik je ocenio da „bošnjačko rukovodstvo dugotrajno radi na devastiranju RS kako bi od nje ostala samo ljuštura“.

– U poslednjih 20 godina učinjeno je sve da RS nema oružane snage niti namensku industriju, a u isto vreme u Federaciji BiH ima šest fabrika namenske industrije – kazao je Dodik.

Prema njegovim rečima, te fabrike ne služe samo za izvoz već „kako su rekli i za ‘ne daj bože’, a to je protiv RS“.

Navodeći da RS ne želi da otežava Srbiji u pregovorima sa Kosovom, Dodik je istakao da će on stalno insistirati na razgovorima o statusu RS, i da će „tražiti podršku prijatelja“.

– Visoki predstavnik i Ustavni sud devastiraju RS. Od Vučića tražim podršku u stavu da niko silom neće ugrožavati poziciju Srpske – naveo je on.

Dodik je takođe rekao da RS neće ratovati sa Sarajevom, mada bošnjački političari imaju cilj da unište RS, a da su Hrvate u BiH potpuno marginalizovali i sveli na status manjine.

– SDA je donela deklaraciju čiji je plan da nema Republike Srpske – kazao je Dodik.

On je istakao da ga iznenađuju „pretnje ratom iz Sarajeva“, a da Srpska zagovara politiku miira i stabilnosti.

Šta je Dan srpskog jedinstva, saznajte OVDE. 

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA