Najnovije

RUSI TRAŽE DETALJNU ISTRAGU! Vašington i Brisel požurili sa optužbama za trovanje Navaljnog

Namerno trovanje ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog nije od koristi ruskom rukovodstvu, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije, objavljenom nakon sastanka ruskih diplomata sa američkim prvim zamenikom državnog sekretara SAD Stivenom Biganom.

Aleksej Navaljni (Foto: Jutjub)

- Američkom sagovorniku je skrenuta pažnja na sumnjivu užurbanost s kojom su u Vašingtonu i Briselu prihvatili verziju o namernom trovanju Alekseja Navaljnog. Neizbežno se postavlja pitanje: Kome je to od koristi? Ruskom rukovodstvu sigurno nije - saopšteno je iz Ministarstva.

Takođe se navodi da se Rusija zalaže za najdetaljniju i najobjektivniju istragu događaja sa Navaljnim, a takođe smatra nedopustivim neutemeljene optužbe na svoj račun.

- Unapred definišući događaj kao "incident" američka strana je naglasila da će "u slučaju da se potvrdi verzija o trovanju Navaljnog kao opozicionara, Vašington preduzeti mere, koje će zaseniti reakciju američkog društva na rusko mešanje u predsedničke izbore u SAD 2016. godine". Skrenuvši pažnju sagovorniku na nedopustivost neosnovanih optužbi, istakli smo da se rusko rukovodstvo zalaže za najdetaljniju i maksimalno objektivnu istragu događaja - ističe se u saopštenju ruske strane.

- Rusija "je ponovo podsetila na to da je spremna da otvoreno, objektivno i sa realno utvrđenim činjenicama razmotri ne samo taj konkretan slučaj, nego i takozvane "slučajeve Aleksandra Litvinjenka i Sergeja Skripalja", kojih su se ponovo zajednički, kao na komandu, setili zapadni mediji.

Takođe je saopšteno da ruska strana računa na to da će nemački lekari pokazati profesionalizam i da neće dopustiti da se rezultati analiza iskoriste u politizovane ciljeve.

- Podsetili smo da su kompletni podaci o istoriji bolesti Navaljnog predati nemačkom timu lekara, koji su stigli u Omsk zbog transporta Navaljnog u berlinsku kliniku "Šarite". Računamo na to da će nemački lekari pokazati isti profesionalni pristup i da neće dozvoliti da se rezultati njihovih laboratorijskih analiza iskoriste u bilo kakve politizovane svrhe - navodi se u saopštenju.

Danas se Bigan sastao u Moskvi sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom i njegovim zamenikom Sergejom Rjabkovim i Igorem Morgulovim.

Kosačov objasnio pravi razlog povlačenja Amerike iz Sporazuma o raketama! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA