Najnovije

Vučić: Očekujem iznenađenja u Vašingtonu, jedna tačka je problematična!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio je gost jutarnjeg programa "Novo jutro" na TV Pink.

Aleksandar Vučić (Foto: Jutjub)

Govorio je o aktuelnim temama iz zemlje, regiona i sveta.

Poseban osvrt bio je na predstojeće razgovore o Kosovu i Metohiji u SAD.

Odnosi u regionu

- Ja sam ponosan što se takve stvari u Srbiji ne dešavaju. Ako se desi, nadležni organi reaguju, pohapse ih i to osudi celo društvo - rekao je komentarišući informacije o prebijanju mladića iz Srbije u Hrvatskoj.

- Što se tiče Srba u regionu, Srbija je popularna u delu regiona samo kad je bila slaba. Tada se pričalo o prijateljstvu i bratstvu. Kada je zemlja osnažila, kada je počela ekonomski da napreduje... - kazao je navodeći da se u regionu ne prikazuje ekonomski rast Srbije: - Ne smeju da ih pokažu kada oni stalno govore da su mnogo bolji i pametniji od nas.

Srbija od 19 ili 20 zemalja evropske unije ima manju stopu nezaposlenosti, ponovio je.

- Sem Srbije i Hrvatske nema nijedne zemlje u okruženju sa procenom rasta BDP-a za drugi kvartal - kazao je: - Imamo rast u rudarstvu, rad u elektroprivredi, moraćemo još da jačamo građevinarstvo... Mnogo toga ćemo još morati da radimo do kraja godine da bismo podizali BDP. Od toga nam zavisi i povećanje plata, zato plate nisam danas spominjao, samo penzije.

Komentarisao je i predstojeće izbore u Crnoj Gori navodeći da su veze među narodom neraskidive, te da su zato izbori goruća tema u Srbiji.

Naveo je i da neće komentarisati izbore u Sarajevu koji se sutra održavaju.

- Mnogo reditelja i producenata je dobilo ponudu da rade film o Jasenovcu. Gotovo niko nikada nije hteo. Antonijević je prihvatio to, nije bilo foliranja u scenariju. Film je o srpskom stradanju. Mislim da je najbitnije da vidi domaća publika - najavio je predsednik.

Kosovo i Metohija

Povodom predstojećeg odlaska u Ameriku predsednik je rekao da je to najteže pitanje u ovom trenutku.

- Dobili smo zvaničnu agendu. U toj agendi ima samo jedna tačka koju nismo mogli da prihvatimo. Međutim, nisam siguran da će na tome da se zaustavi. Moj politički nos neretko je dobro osećao različite vrste mogućih iznenađenja i zamki - rekao je u predsednik.

- Mislim da je suština u tome da albnanski zvaničnici neretko govore da idu po priznanje u Ameriku. Bilo je i regionalnih zvaničnika koji su rekli da Vučić ide da potpiše priznanje. Ne libim se da kažem da očekujem iznenađenje - naveo je Vučić.

- Jedina tema svuda u Americi je međusobno priznanje - rekao je dodajući da će to uslediti i u Evropi: - Do tada će govoriti o normalizaciji.

Vučić je istakao da ja to jedina istina.

- Što se tiče pozicije Srbije, mi ćemo čuvati naše nacionalne i državne interese. Postoji jedna stvar kod nas Srba, a to je da mi nikada nismo analizirali stvarno kakva je situacija s kojom se suočavamo - šta je to što svet misli, šta je to što mi realno možemo da dobijemo u budućnosti - napomenuo je: - Mi nemamo tu vrstu racionalnog pristupa ni odgovornosti.

- Šta god mi govorili za NATO, oni su bili pobednici, mi smo potpisali delimičnu kapitulaciju. Zatim imate 2004. pogrom - navodio je kroz šta je Srbija prošla: - Da zvanično potvrdim, plašim se iznenađenja i brinem se da je moj strah opravdan.

Komentarisao je i navode o tome da je već bio "priteran uza zid" po pitanju KiM ističući da nije on "priteran", već Srbija, te da je protiv pravljenja takve atmosfere.

- Nemam tremu, imam strah, ali to ne znači da neću da se borim. Ne zaboravite da nema niko ko ima približno iskustva u komunikaciji svetskim zvaničnicima - rekao je navodeći podatak da se sreo po 18 puta sa Angelom Merkel i Vladimirom Putinom.

- Ako bih prihvatio i ako sam u pravu da će biti iznenađenja u zahtevima prema Srbiji, verujem da bih bio prvi Srbin i prvi srpski predsednik, verujem da bih mogao imati susret sa Trampom. Pre će biti da ću to da odbijem i da do tog susreta neće doći - rekao je u odgovoru na pitanje očekuje li sastanak sa Donaldom Trampom, dalje navodeći da je nizvesno šta će se desiti u noći između 3. i 4, te da je zapravo 3. ključan datum za pregovore.

Iz Vašingtona ide pravo u Brisel, podsetio je.

- Čeka nas težak politički period, pa formiranje Vlade, što takođe nije lak proces. Mnogi neće biti zadovoljni, ali i to će biti urađeno u skladu sa potrebama u narednom periodu. Biće potrebno dovoljno hrabrosti - kazao je.

Vučić slagao o herojima Košara Više o tome OVDE.

Izvor: Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA