Najnovije

ŠIPTARI SU SIGURNI U POMOĆ IZ VAŠINGTONA, BEZ NJE NEĆE MOĆI NIŠTA: Konačni sporazum nezamisliv bez SAD, EU ne može sama

Sociolog i politički analitičar Artan Muhadžiri ocenjuje da je za Albance na Kosovu i Metohiji nezamislivo da konačni sporazum između Prištine i Beograda bude postignut bez aktivnog učešća SAD, ističući da današnji razgovori koordinatora za dijalog Skendera Hisenija u Vašingtonu imaju za cilj da se istakne uloga američke administracije u nastavku dijaloga.

Koordinatora za dijalog Skender Hiseni (Foto: Jutjub)

Muhadžiri takođe dodaje i da odlazak Hisenija u Vašington ima dvostruki značaj.

– Prvo, u ime (tzv.) kosovske vlade Hiseni želi da potvrdi svim stranama uključenim u dijalog da su Sjedinjene Američke Države fundamentalni saveznik (tzv.) Kosova i da u tom smislu neće biti nikakvih promena. Kao drugo, Hiseni nastoji da pridobije naklonost i podršku (tzv.) kosovskih građana, koji prema globalnim istraživanjima javnog mnjenja tradicionalno važe za narod koji je najviše proamerički orijentisan i koji ima nesumnjivo poverenje u američku administraciju, pa je s toga nastavak dijaloga (tzv.) Kosova i Srbije bez aktivnog učešća SAD je gotovo nezamisliv – naglašava Muhadžiri.

On dalje navodi da se od početka 90-ih godina nijedan veliki međunarodni projekat ili važan sociopolitički sporazum u regionu nije finalizovao bez suštinske saradnje između SAD i EU. S tim u vezi kaže da je iluzorno pomisliti da ovog puta može biti drugačije, odnosno da EU može sama da vodi i okonča dijalog lažne države i Srbije.

– Evropska Unija nema ni simbolički kapital, ni pragmatični potencijal da sama uspešno završi ovaj poduhvat na relaciji (tzv.) Kosovo – Srbija i zato intenzivirani pokušaji u ovom smeru poslednjih nedelja, više liče na formalna odmeravanja snaga, nego na kvalitativno koncipirane ideje. Bez detaljne racionalne i realistične obrade gotovo bezbrojnih pitanja, od istorijsko-političkih do ljudskih i jako emocionalnih, neće biti nikakve verovatnoće za završni sporazum između (tzv.) Kosova i Srbije – kaže Muhadžiri.

Na kraju podvlači da su očekivanja od postizanja konačnog sporazuma između okupirane srpske pokrajine i Srbije sa svih strana velika, pogotovo zbog neprekidnih „populističkih izjava političara“ i zato će biti potrebna, kako dodaje, „izvanredna volja i enormni pritisci, uz pragmatična obećanja i konkretne podsticaje“, da bi se ovaj istorijski dogovor postigao.

Slobu srušilo 130 agenata CIA, više o tome OVDE!

Izvor: kosovo-online. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA