Najnovije

RUSKI KONSTRUKTORI NA OVOME RADE DAN NOĆ: ŠTA ĆE POSEDOVATI MODERNIZOVANA „ARMATA-M“? Novi top, masivne kinetičke penetratore, lasere...

Ruski konstruktori rade na paketu modernizacije za osnovni borbeni tenk nove generacije T-14 „Armata“. Osnovna karakeristika ovog paketa je izrada nove kupole koja će moći da integriše top kalibra 152mm. Trenutno osnovno oruđe standardne verzije tenka „Armata“ predstavlja top u kalibru 125mm. Pored toga, planira se i razvoj nove tenkovske municije koju će odlikovati potkalibarni penetrator koji će leteti hiperzvučnom brzinom, kao i unapređeni tipovi visokoeksplozivne municije sa daleko razornijim efektima na cilju.

Ruski tenk Armata (Foto: RIA)

Naime, ruski konstruktori su već daleko odmakli kada je u pitanju razvoj novih tipova municije (tenk “Armata”) koja se sastoji od potkalibranog penetratora. Tako je rusko Ministarstvo odbrane RF krajem januara objavilo informaciju da će ove godine nabaviti najnovije potkalibarne projektile za borbu protiv teške oklopne tehnike neprijatelja 3BM44 „Lekalo“. Naime, do kraja godine vojska će dobiti oko dve hiljade ovih projektila. Sa ovom municijom, ruski tenkovi će moći efikasno da unište savremenu oklopnu tehniku na daljini 3-5 kilometara.

„ZBM44 „Lekalo“ je kompatibilan sa svim tenkovskim topovima kalibra 125 mm koji se danas koriste u ruskoj armiji. U arsenalu municije koje koriste ovi topovi, „Lekalo“ je van svake konkurencije“, rekao je svojevremeno vojni ekspert Aleksej Hlopotov, novinarima internet medija „Izvestija“, i dodao „ako njegov prethodnik „Mango“ (takođe potkalibarni projektil) može da probije tenkovski oklop debljine 520mm sa razdaljine od 2.000 metara, onda „Lekalo“ sa iste daljine probija 650 mm oklopa. Ovo je dovoljno za probijanje američkog osnovnog borbenog tenka M1A2 Abrams (njegova modifikacija).

Upravo na bazi ovog projektila ruski konstruktori tenkovske municije rade na kinetičkom projektilu prve generacije za top kalibra 152mm. Ovaj projekat nosi kodno ime „Vakuum-1“ i o njemu za sada ima jako malo podataka. Pretpostavka je da će se ovaj projektil imati sposobnost da probije homogenu pancirnu ploču debljine 850-1000 mm, pod uglom od 90 stepeni na daljini većoj od 2000 metara.

Na osnovu materijala koji su usvojili eksperti 38-og Naučno-istraživačkog instituta tenkovskog naoružanja i vojne tehnike već postoji ozbiljni planovi unapređenja osnovnog borbenog tenka T-14 „Armata“. Stručnjaci su ukazali na sve potencijalne izazove koji čekaju savremene tenkove do kraja ove decenije, i na osnovu njih predložili mere koje bi bile sastavni deo budućeg paketa modernizacije tenka „Armata“. Ukratko, radi se o osvajanju dizajna nove kupole sa osnovnim oruđem u kalibru 152mm, perspektivnim kompletom tenkovskih granata i raketa, integracijom izviđačke bespilotne letelice koja bi bila sastavni segment tenka i perspektivnog primpredajnog kompleksa veze.

Eksperti za oklopnu tehnuku su predložili i dalje unapređenje oklopne zaštite tenka. Oni predlažu usvajanje sistema koji će omogućiti daljinsku neutralizaciju samonavođenih protivtenkovskih sredstava neprijatelja, automatske detekcije i uništenja cilja na daljini do 1000 metara, daljinsku neutralizaciju protivtenkovskih mina, a takođe i ugradnju laserskog uređaja za odbranu od navođenih protivtenkovskih raketa. Modernizovani tenk će imati zaštitu od laserskog snopa koji je namenjen „oslepljivanju“ komponenti sistema za upravljavanje vatrom.

Modernizovana „Armata“ će dobiti i daleko ekonomičniji dizel motor, zatim biće duplirane funkcije ručnog upravljanja naoružanjem i statusom motora, a takođe će biti poboljšanja opšta ergonomija tenka i njegova integrisanost sa posadom.

Snimak incidenta na biračkom mestu u Nikšiću pogledajte OVDE!

Izvor: bog-rata.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA