Najnovije

STRATEGIJA IZ VAŠINGTONA: Amerika će raspirivati sukobe i onda će naplaćivati Evropi "zaštitu"!

Amerika će dobiti od Poljske mnogo novca, i to ne bez razloga. Naime, Poljska je dozvolila razmeštanje dodatnog američkog vojnog kontigenta na svojoj teritoriji. I Vašington i Varšava odlično znaju da to ne rade kako bi „obuzdali Rusiju“. Šta je onda razlog?

Američka vojska (Foto: army.mil)

Kako piše portal „Vzgljad“, Amerika ne samo da unovčava svoje savezničke odnose, nego počinje da ih gradi na potpuno novim osnovama. Vašington se od svetskog policajca pretvara u svetskog plaćenika, piše autor članka.

Naime, Amerika je nedavno objavila da povlači značajan deo svojih snaga iz Nemačke.

Autor članka podseća da je mnoge začudilo to što je deo od 12.000 vojnika vraćen u Ameriku, deo prebačen u Belgiju i Italiju, a nijedan deo nije premešten u Poljsku, iako se to pitanje činilo rešenim.

„Tramp je znao da može da dobije od Poljaka skoro sve što hoće, jer je razmeštanje trupa više potrebno Varšavi nego Americi, ne u vojnom, već političkom smislu. I sigurno ne zbog ‘obuzdavanja Rusije“, već zbog jačanja političkog statusa Poljske u evropskim pitanjima. Poljske vlasti žele da njihovi susedi, kao i zapadnoevropske zemlje, dodele Varšavi bar ulogu lidera cele Istočne Evrope“, piše autor članka.

Vašington i Varšava su početkom avgusta završili pregovore o zaključivanju sporazuma o produbljenju odbrambene saradnje. Šef Pentagona Mark Esper je potom izjavio da je siguran da će sporazum „pomoći obuzdavanju Rusije i jačanju NATO-a, da će učvrstiti veru u SAD i njihove saveznike“.

Parametri sporazuma su već poznati – u Poljsku će biti prebačen deo komandno-obaveštajnih trupa 5. vojnog korpusa američke vojske. Reč je oko hiljadu vojnika. Prema nekim podacima, Poljaci su se složili da plate veći deo troškova boravka vojnika, a možda i sve troškove. Treba napomenuti da se u Poljskoj trenutno nalazi 4.500 hiljada američkih vojnika.

Američki „zaklon“

„Ako sporazum zaista bude sklopljen, i ispostavi se da je toliko povoljan za Vašington kako eksperti pretpostavljaju, ‘poljski slučaj’ može postati osnova za kardinalnu reviziju svih američkih saveza na svetu. Vašington će napraviti aukciju, osloniće se na one saveznike koji više plate. Aktuelni glavni prijatelji Amerike: Nemačka, Francuska, Južna Koreja, Japan pokazali su se kao prilično svojevoljni. Ameriku razdražuje što te države koriste američki vojno-politički zaklon, pritom odbijaju da za to plate pristojnu cenu“, piše autor članka.

Zbog toga Tramp, zajedno sa drugim američkim političarima, apeluje da se pomaže samo onim partnerima, koji su spremni da mu za pomoć pristojno plate i da strogo slede okvire američkih interesa, piše „Vzgljad“.

Međutim, ta strategija ima velike minuse, smatraju eksperti.

„Učvršćivanje naših alijansi je osnovna strategija nacionalne odbrane. Rusija i Kina su na dobitku od toga što se Amerika udaljava od naših najbližih saveznika“, objašnjavaju Trampu eksperti američkog Centra za strateška i međunarodna istraživanja.

U suštini, postoji i drugi način da Amerika ubedi druge države da žive po američkim uslovima, a to je strah, smatra autor članka.

“Amerika mora da se odrekne uloge svetskog policajca i da preuzme ulogu globalnog ‘piromana’. Mora se pretvoriti u zemlju koja će stalno provocirati Rusiju, Iran, Kinu na agresivnije postupke, a zatim će njima (‘agresorima’) zastrašivati njihove susede u Evropi, na Bliskom Istoku, kao i u srednjoj i istočnoj Aziji“, ističe autor članka.

Što više bude konflikata u svetu, manje i srednje države će se nesigurnije osećati bez američkog protektorata i biće spremnije da više plate američkim vojnicima da ih štite, zaključuje se u članku.

Iranski Kordadi stižu da se sukobe sa izraelskim avionima F-16! Više o tome OVDE!

Izvor: sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA