Najnovije

DAČIĆ OPLEO PO HRVATIMA: "Da li su rekli da je "Oluja" bila etničko čišćenje? Nisu, niti će reći!"

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je večeras da je odluka predstavnika Srba u Hrvatskoj Borisa Miloševića da ode na obeleževanje godišnjice vojno-policijske akcije "Oluja" bila pogrešna i da njegovo prisustvo u Kninu nije bilo potrebno srpskom, već hrvatskom narodu.

Ivica Dačić (Foto: Jutjub)

Dačić je ponovio raniji stav da o pitanjima koja se tiču srpskog naroda u celini treba promisliti i da se važne odluke poput odlaska u Knin ne donose na takav način da je, kako kaže, reč o privatnim stavovima pojedinca ili nekih stranaka.

- Šta su Srbi tamo slavili i šta su dobili, i šta će dobiti. Da li su Hrvati izmenili svoj vokabular i rekli da je to bilo etničko čišćenje? Nisu niti će reći - rekao je Dačić gostujući u emisiji "Oko" na RTS.

Ocenio je da je odlazak Miloševića na proslavu "Oluje" pokušaj rušenja srpskog jedinstva navodeći da Srbi u Srbiji, Republici Srpskoj, Crnoj Gori i većinski broj Srba u Hrvatskoj misle drugačije i da zato ta odluka nije smela da se donese na takav način.

Dačić je na argumente u javnosti da je odluka o odlasku Miloševića, potpredsednika Vlade Hrvatske, doneta u interesu Srba, postavio pitanje, ako Srbi treba da budu na proslavi "Oluje" da bi u današnje vreme dobili struju, u kakvoj onda zemlji žive.

- Odlazak Miloševića u Knin nije bio potreban srpskom već hrvatskom narodu. Hrvatski ambasador (Hidajet) Biščević je danas rekao da su prava Srba u Hrvatskoj veća nego prava Hrvata u Srbiji. Da li će se sada Srbi vratiti u Hrvatsku, da li će se učiniti nešto na tome - pitao je Dačić.

Ponovio je da je reč o pogrešnoj odluci i da su mu se povodom toga javljali predstavnici partnerskih država Srbije.

- Zovu me predstavnici partnerskih zemalja, koje smo godinama ubeđivali da ne treba da idu na proslavu "Oluje" i pitaju kako da oni ne idu, a predstavnici Srba dolaze - kazao je Dačić.

250.000 osoba srpske nacionalnosti proterano je sa svojih ognjišta 

Vojno-policijska akcija počela je 4. avgusta 1995. u zoru, a tokom naredna tri dana, hrvatske snage ubile su najmanje 1.800 osoba srpske nacionalnosti i proterale 250.000, nakon čega su uspostavile kontrolu na teritorijom tadašnje Republike Srpske Krajine.

Tokom ta tri dana 250.000 ljudi napustilo je svoje domove i spas pokušalo da nađe bežeći ka Srbiji i Republici Srpskoj. Iako su znali da se radi o civilima, hrvatska artiljerija i vojno vazduhoplovstvo vršili su konstantne napade na izbegličku kolonu.

Dokumentaciono-informacioni centar "Veritas" je naveo da je prema njihovoj evidenciji, tokom "Oluje" i posle nje poginuo i nestao 1.861 Srbin. Većina poginulih i nestalih bili su civili - 1. 211, a tri četvrtine njih bili su stariji od 60 godina. Među žrtvama se nalazi 548 žena, od kojih su oko četiri petine bile starije od 60 godina.

Prelep gest Poljaka iz njihovog najstarijeg grada ohrabruje mnoge Srbe! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA