Najnovije

"Plenkovićeve bezočne laži dokaz da se ništa neće promeniti!"

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je da je govor hrvatskog premijera Andreja Plenkovća danas u Kninu jedan u nizu dokaza da se Hrvatska nije suočila sa svojom zločinačkom i ustaškom prošlošću i da se ništa neće promeniti u odnosu prema preostalim Srbima u Hrvatskoj, a kamoli prema proteranim Srbima.

Andrej Plenković (Foto: vlada.gov.hr)

Linta je naveo u saopštenju da je Plenković ponovio niz bezočnih laži o akciji Oluja, poput toga da je to bila pravno legitimna, vojno neizbežna i politički neophodna akcija u ratu koji je nametnuo velikosrpski režim Slobodana Miloševića.

- Hrvatska će sramno, skandalozno i nerazumno učešće Borisa Miloševića na proslavi u Kninu da koristi kao argument u svetu da je politički predstavnik Srba priznao da je proterivanje njegovog naroda bilo opravdano i legitimno - ocenio je Linta.

Moramo svet da upoznamo sa istinom

Linta ističe da je potrebno da Srbija pokrene aktivnu borbu u međunarodnoj zajednici za istinu o dešavanjima devedesetih godina 20. veka na prostoru bivše Jugoslavije.

On ukazuje da brojne činjenice pokazuju da je glavni krivac za rat u Hrvatskoj proustaški režima Franje Tuđmana čiji je cilj bio stvaranje hrvatske države bez Srba na ustaškim načelima.

- Tuđmanov režim je izvršio agresiju na srpski narod u Hrvatskoj koji je bio prinuđen da vodi odbrambeni rat. Takozvani domovinski rat nije nikakav odbrambeni i oslobodilački već osvajački i zločinački rat s ciljem ubijanja i proterivanja Srba sa svojih vekovnih područja i otimanja, pljačkanja i uništavanja srpske imovine - istakao je Linta.

Ni legalno, ni legitimno

Prema njegovim rečima, zločinačka akcija "Oluja" nije ni legalna ni legitimna, jer je Hrvatska napala zaštićenu zonu Ujedinjenih nacija s ciljem etničkog čišćenja srpskog naroda ognjem i mačem.

Linta podseća i da je Hrvatska od završetka rata donela niz zakonskih i podzakonskih propisa samo da bi sprečila masovan povratak proteranih Srba u svoje krajeve u čemu je u uspela u najvećoj meri.

- Učešće malog broja Srba u hrvatskim vojnim i paravojnim formacijama je bruka i sramota za njihove časne pretke i za čitav srpski narod - ocenio je Linta, saopštio je Savez Srba iz regiona.

Kandidat za ambasadora SAD u Nemačkoj smatra da je NATO izvršio zločin nad nama! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA