Najnovije

POZNAT UZROK STRAVIČNIH EKSPLOZIJA: Broj žrtava postao trocifren, još ih vade iz ruševina (VIDEO)

Prema poslednjim podacima poginulo je više od 100 ljudi, a povređeno više od 4.000.

Eksplozija u Bejrutu (Foto: Jutjub)

Prvi čovek službe bezbednosti Libana general Abas Ibrahim na mestu eksplozije demantovao je verziju o detonaciji pirotehnike i izjavio ja se radi o drugim eksplozivnim sredstvima koja su bila skladištena dugo vremena.

– To što se desilo nije ekplozija pirotehnike, već nekih drugih eksplozivnih sredstava koja su skladištena duži vremenski period – rekao je Ibrahim.

Uskladištenih 2.750 tona amonijum nitrata eksplodiralo je u utorak u luci Bejruta, prouzrokujući neviđenu smrt i štetu u glavnom gradu Libana, objavio je premijer Hasan Diab.

Neprihvatljivo je da se tovar amonijum nitrata, procenjen na 2.750 tona, šest godina nalazi u skladištu, bez ikakvog nadzora – izjavio je na hitnom noćašnjem sastanku Vrhovnog saveta odbrane.

– To je neprihvatljivo i o tom pitanju ne možemo ćutati – dodao je, kako je novinarima preneo njegov portparol.

Amonijum nitrat je veštačko đubrivo i takođe komponenta eksploziva.

– Nećemo stati dok ne nađemo osobu odgovornu za to što se dogodilo – obećao je premijer.

Vrhovni savet odbrane „preporučio je“ Vladi da proglasi „vanredno stanje“ od dve sedmice u Bejrutu. Tokom tog perioda, „vrhovna vojna vlast će imati sva ovlašćenja u pitanjima bezbednosti“, navodi se u saopštenju sa sednice Vrhovnog saveta odbrane.

Libanska televizija „LBC internešenal“ kasnije je objavila da je u luci eksplodiralo 2.700 tona kalijum nitrata (šalitre).

Za vreme zavarivanja otvora kroz koje bi kriminalci mogli da izvrše krađu, došlo je do detonacije tereta uskladištenog u luci sa 2.700 tona kalijum nitrata – šalitre – prenela je televizija preliminarne nalaze policije.

Arapski mediji javili su da su u strahovitoj eksploziji takođe povređene supruga i ćerka libanskog premijera Hasana Diaba.

Prema rečima ministra zdravlja Hasana Hamida, bolnice su prepune povređenih, tako da će hoteli u centru Bejruta primiti pacijente kojima nije potrebna operacija.

Deo grada u kojem se dogodila eksplozija je razoren, a veliki broj zgrada je teško oštećen.

Eksplozija je bila ravna zemljotresu jačine 3,5 stepeni, prema nemačkom geonaučnom centru GFZ, a čuo se i osetio dalje do Kipra, više od 200 kilometara širom Sredozemlja.

Snažne signale od eksplozije u Bejrutu detektovale su i stanice Mađunarodnog sistema za nadzora sprovođenja Sporazuma o zabrani nuklearnih testova u Tunisu i Nemačkoj.

Uzrok eksplozije još nije poznat, ali prvobitni izveštaji sugerisali su da je veliki požar krenuo u skladištu u luci i da je potom došlo da razorne eksplozije, uz ogroman oblak prašine i dima nalik atomskoj pečurci koji se brzo raširio gradom.

Abas Ibrahim, šef libanske Državne bezbednosti, rekao je prethodno da je eksplozija možda prouzrokovana visoko eksplozivnim materijalom koji je zaplenjen s broda pre nekog vremena i uskladišten u luci.

Povređeno i osoblje nemačke ambasade

Povređeno i osoblje nemačke ambasade, koja se nalazi u blizini luke, a američka ambasada izdala je upozorenje svojim građanima da se informišu o razvoju događaja.

Takođe, navode da izveštaji govore o velikoj količini otrovnih gasova u vazduhu na mestu eksplozije zbog čega se preporučuje nošenje maske i boravak u zatvorenom.

– Mnogo ljudi se vode kao nestali, njihovi rođaci tragaju za njima, ali je potraga otežana jer nema struje – rekao je ministar zdravlja Hamad Hasan.

Osmanlije preplavljuju Idlib! Više o tome OVDE!

Izvor: B92

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA