Najnovije

KINA ĆE ŽESTOKO KAZNITI SAD: Ameri uskoro mogu da zaborave na proizvodnju lovaca pete generacije F-35!

Kina ima nameru da prekine izvoz retkih metala u SAD, javljaju ruski i kineski mediji. Ovo može da ima negativne implikacije na proizvodnju vrhunske vojne tehnike, kao što su lovci pete generacije F-35, ali i dalekometni PVO/PRO sistemi PAC-3.

F 35 (Foto: Jutjub)

Ovaj potez bi zasigurno doveo do stagnacije vazduhoplovne vojne industrije u SAD. Posebno bi bila ugrožena korporacija "Lokid Martin". Naime, kineski predstavnik Ministarstva inostranih poslova Čao Licanj rekao je pre dva dana da će njegova država uvesti sankcije ovoj korporaciji.

Kina se na ovaj potez odlučila nakon namere Vašingtona da značajno ojača borbenu moć Tajvana. Glavni izvođač radova bi upravo bila korporacija "Lokid Martin".

Kinesko izdanje internet portala "Global Tajms" objavilo je procenu da su ključni proizvodi korporacije "Lokid" Martin zasnovani na primeni retkih metala. To se pre svega odnosi na proizvodnju višenamenskih borbenih letelica pete generacije F-35 i raketa za PVO/PRO sistem “Patriot”.

Najveći izvoznik ovih metala u SAD je upravo Kina, koja zahvata čak 80% potreba za njihovom nabavkom.

Prema rečima autora ove publikacije, kineske vlasti nameravaju da “likvidiraju” sve poslovne veze sa kompanijom "Lokid Martin", i ostave je bez ključnih resursa neophodnih za proizvodnju najsavremenije borbene tehnike.

Ova odluka će se odnositi na sve subjekte u kineskoj industriji, koji mogu biti i krivično gonjeni ukoliko se dokaže da posluju sa ovom američkom korporacijom.

F-35 je američki višenamenski lovački avion pete generacije. NJegova proizvodnja počela  je 2006.godine, a eksploatacija u operativnim jedinicama ratnog vazduhoplovstva 2012.godine.

Proizvodi se u tri varijante: standardna varijanta za ratno vazduhoplovstvo SAD, varijanta sa skraćenim ili vertikalnim poletanjem koja je razvijena za Korpus mornaričke pešadije, i palubna varijanta za jedinice ratne mornarice.

Lukašenko udaljavanjem od Rusije upao u velike probleme koje će teško prevazići. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA