Najnovije

EVROPA OVO NIJE VIDELA OD DRUGOG SVETSKOG RATA: Putin "zmajevim zubima" lomi ukrajinsku kontraofanzivu (FOTO/VIDEO)

Napor koji će Oružane snage Ukrajine morati da ulože da ponovo osvoje svoju teritoriju je "titanski", mnogo veći od onog koji su preduzeli 2022. godine da bi oslobodili delove Harkova i Hersona.

Foto: Pravda

Evropa nije videla ništa slično od Drugog svetskog rata. Najbliže tome može se naći u istorijskim knjigama ili na turističkim obilascima Zigfridove linije ili Gotičke u Italiji, koje su obe izgradili Nemci pre i tokom Drugog svetskog rata.

Čak 800 kilometara sa trostrukim linijama rovova, protivoklopnim rovovima, "zmajevim zubima" (betonskim čunjevima), betonskim kulama za mitraljeze i bunkerima danas štiti teritorije koje je Rusija okupirala u Ukrajini.

Rusi su od prošlog leta podigli ogromnu odbrambenu barijeru sa ciljem da zaustave planiranu ukrajinsku kontraofanzivu.

Na drugoj strani, saveznici Kijeva su od februara ubrzali isporuku desetina specijalnih vozila kako bi prevazišli ove prepreke.

Napor koji će Oružane snage Ukrajine morati da ulože da ponovo osvoje svoju teritoriju je "titanski", mnogo veći od onog koji su preduzeli 2022. godine da bi oslobodili delove Harkova i Hersona.

Ruska armija se tada povlačila i nije imala vremena da se ukopa duž čvrstih odbrambenih linija. To je bilo dovoljno ukrajinskim snagama da napadnu sa malim pešadijskim jedinicama podržanim lakim oklopnim vozilima koja su koristila taktiku "udari i beži" da probiju ruske položaje, prenosi Columna Digital.

Strategija Kijeva u tim kontraudarima bila je zasnovana na vojnoj doktrini NATO, dajući autonomiju komandantima bataljona na terenu što je bilo praćeno visokopreciznom artiljerijom koja je udarala na pozadinske snage i linije snabdevanja. Ruske linije su tako slomljene kod Harkova, dok su kod Hersona bile prinuđene da napuste zapadne teritorije reke Dnjepar da ne bi bile odsečene.

Inače, ova moderna verzija Zigfridove linije proteže se od ruske granice sa Ukrajinom u Luganskoj oblasti na severoistoku, preko okupiranih teritorija Donjecka i Zaporožja, prateći tok reke Dnjepar dok prolazi Herson i završava na kapiji krimskog poluostrva.

Britanski oficir: Stvari su se dramatično promenile – Evo šta se desilo sa ukrajinskom vojskom

Izvor: Kurir

Bonus video

 

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA