Najnovije

SJAJNA VEST! MOĆNI KINESKI PVO SISTEM STIŽE U SRBIJU! Vojska nastavlja da jača! (VIDEO)

Vojska Srbije uskoro će biti jača za moćni kineski PVO sistem FK-3, čije rakete imaju domet do sto kilometara!

Kineski PVO sistem (Foto: mod.gov.cn)

Kako je objavila Balkanska bezbednosna mreža, nabavka ovog sistema je ugovorena i plaćena, što se navodi u godišnjem izveštaju o poslovanju javnog preduzeća Jugoimport-SDPR za prošlu godinu.

Veliki iskorak

Prema rečima stručnjaka, naša zemlja ovaj sistem nabavlja po veoma povoljnim uslovima, a Srbija će biti prva i jedina država na svetu pored Kine koja će posedovati FK-3! Reč je o raketnom sistemu manjeg dometa, do 100 kilometara, koji je kombinacija ruskog S-300 i američkog "patriota" i koji sa 12 raketa može istovremeno da gađa čak šest ciljeva! Namenjen je presretanju i uništavanju krstarećih raketa, aviona, borbenih helikoptera... Sistem FK-3 ima zonu dejstva čak četiri puta veću od ruskog sistema "neva-M", koji je u Srbiji trenutno u upotrebi, kao i veliku moć manevrisanja jer je reč o samohodnom sistemu, što je takođe velika novina u našoj vojnoj opremi.

Da Srbija razmatra kupovinu ovog moćnog raketnog kompleksa, prvi je ekskluzivno pisao Informer još septembra 2018. godine, a on je bio tema i razgovora kineskog lidera Sija Đinpinga i predsednika Srbije Aleksandra Vučića tokom njegovog zvaničnog boravka u Pekingu krajem te godine.

Vojni stručnjak Aleksandar Radić uveren je da je naša zemlja ovaj sistem dobila po veoma povoljnim uslovima.

- Uveren sam da su nam Kinezi dali dobru, najbolju moguću cenu, da nije reč o visokoj naknadi. Srbija će biti prva zemlja koja dobija ovaj kineski PVO sistem i on će biti veliki iskorak u odnosu na sisteme koje trenutno koristimo. Po zoni uništenja na daljinu on četiri puta nadmašuje mogućnosti sistema koji nam je sada u upotrebi. Važno je napomenuti i da je reč o samohodnom sistemu i to je novina u našem naoružanju. Tokom 1999. godine veliki je problem bio da se recimo "neva" premesti i naše jedinice su morale satima da rade na premeštanju diviziona, a ovaj sistem je pogodan za manevrisanje. To su potencijali koje Srbija do sada nije imala i koji će nam biti korisni - objašnjava Radić.

Jačamo PVO sistem

Dekan Fakulteta za bezbednost "Edukons" Miroslav Bjegović kaže da će nabavkom ovog sistema biti znatno ojačan naš PVO sistem.

- Zahvaljujući čvrstim i bliskim vezama predsednika Sija Đinpinga i Aleksandra Vučića, Srbija će biti prva inostrana zemlja koja će raspolagati navedenim sistemom, koji je po svojim karakteristikama najsličniji ruskom S-300. Upravo su kineske rakete projektovane na bazi rešenja ruskih raketa sa zonom uništenja do 100 kilometara po daljini i 27 kilometara po visini. Nabavkom ovog sistema vazdušni prostor Srbije postaće bezbedniji i povećaće se ukupni borbeni potencijal Vojske Srbije - zaključuje Bjegović.

Činjenice o FK-3

* jedan od najmoćnijih PVO sistema

* domet po daljini do 100 kilometara

* domet po visini od 50 m do 27 km

* naoružanje: maksimalno 12 raketa

* namenjen presretanju i uništavanju krstarećih raketa, aviona, borbenih helikoptera…

Predstavljeni kineski dronovi bombarderi

U Srbiju je iz Kine stiglo i šest kineskih dronova bombardera CH-92A, koji su juče predstavljeni. Vojska Srbije postala je prvi korisnik ovakvih vazduhoplova u regionu.

"Kineske letelice imaju mogućnost izviđanja iz vazdušnog prostora, preciznog određivanja koordinata uočenih ciljeva na zemlji, njihovog automatskog praćenja i napada ciljeva na zemlji laserski vođenim avio-bombama, obaveštajne pripreme bojišta, korekcije artiljerijske vatre, procene efekata dejstva, laserskog obeležavanja cilja radi dejstva druge laserski vođene municije (bombi i raketa) ", navode iz Ministarstva odbrane.

Teroristi dronovima napali rusku bazu, čeka se potez Moskve. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA