Najnovije

SRPSKI TOP GAN JAČI NEGO IKAD: Obnovljeno ratno vazduhoplovstvo i PVO nakon dugog perioda propadanja!

Ulaganjem države u nabavku novih sredstava, modernizaciju postojećih i poboljšanje materijalnog položaja i standarda pripadnika, Ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana Vojske Srbije u poslednjih nekoliko godina doživelo je svojevrstan preporod, nakon dugog perioda u kojem je ovaj visokomanevarski vid Vojske Srbije bio sistematski devastiran i prepušten sigurnom propadanju.

Borbeni avioni ratnog vazguhoplovstva Vojske Srbije. (Foto: mod.gov.rs)

Zahvaljujući opremanju vazduhoplovima među kojima su avioni MiG-29, savremeni višenamenski helikopteri Mi-17 i H-145, borbeni helikopteri Mi-35, avioni LASTA, daljinski pilotirani vazduhoplovi CH-92A, kao i sredstva za opsluživanje avijacije, piloti Ratnog vazduhoplovstva sa ponosom mogu da kažu da aktivno doprinose tome što je Republika Srbija, pored svog kopna i akvatorija, sposobna da sama štiti suverenitet svog neba.

Naši protivazduhoplovci su nabavkom najmodernijeg artiljerisko-raketnog sistema PVO srednjeg dometa PANCIR S1 i modernizacijom raketnih sistema u upotrebi, značajno povećali svoje operativne sposobnosti i garant su sigurnosti i zaštite našeg neba i jedinica od dejstava iz vazduha.

Godine neizvesnosti, kada se dovodilo u pitanje da li će zbog neispravnosti, nedostatka goriva, guma i rezervnih delova vazduhoplovi poletati sa pisti vojnih aerodroma, ostale su samo ružna sećanja za pilote i letače Vojske Srbije, koji danas imaju višestruko povećan broj naleta i sve potrebne uslove da se profesionalno razvijaju.

Materijalni status pilota i letača u Ratnom vazduhoplovstvu direktno je poboljšan povećanjem plata te su, primera radi, po prvi put od ove godine plate vojnih pilota izjednačene sa platama pilota u Ministarstvu unutrašnjih poslova. Takođe, utvrđeni su i bolji formacijski elementi za pilote i tehničare, čime je omogućeno brže napredovanje kroz službu.

Izmenama Pravilnika o rešavanju stambenih pitanja u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije, za profesionalna vojna lica sa zvanjem pilota, koja ispunjavaju program letačke obuke, unapređene su mogućnosti stambenog zbrinjavanja.

Najsavremenija letačka oprema u vidu letačkih kombinezona, čizama, rukavica i aktivnog veša, kao i nova pilotska kapa koju su početkom 2020. godine dobili svi piloti i letači, samo su neke od novina koje su uticale na vidna poboljšanja srpskog vojnog vazuhoplovstva.

Podizanju operativnih sposobnosti Ratnog vazduhoplovstva doprineo je i proces obuke i usavršavanja vojnih pilota za avione MiG-29, helikoptere H-145 i Mi-17 u inostranstvu, kao i školovanje podoficira u obnovljenoj Srednjoj stručnoj vojnoj školi, koja je bila ukinuta 2005. godine.

Još jedan od načina kojim je unapređen materijalni status pripadnika Ratnog vazduhoplovstva je poboljšanje uslova ishrane za tehničare koji rade na održavanju složenih sredstava ratne tehnike i obnovljeno pravo pilota na oporavak, koje dugo godina nisu imali. Od pre dve godine pilotima je omogućeno da odsustvo za oporavak realizuju na Kopaoniku, uz obezbeđeni ski pas.

Značajan doprinos unapređenju opšteg stanja u Ratnom vazduhoplovstvu ostvaren je i ulaganjima u izgradnju nove infrastrukture i obnavljanjem postojeće na vojnim aerodromima širom Srbije.

Vojni aerodrom u Batajnici, koji od 2019. godine nosi naziv po heroju pukovniku-pilotu Milenku Pavloviću, posle 21 godinu nakon što je  bombardovan za vreme NATO agresije, dobio je modernu svetlosnu signalizaciju na pisti broj jedan, što je omogućilo njenu bezbednu upotrebu u noćnim i uslovima loše vidljivosti. Radovi na instaliranju svetlosne signalizacije savremenih lampi koja je primenjiva svuda u svetu i koja zadovoljava i civilne i vojne standarde nastavljaju se i na pisti broj dva, a u toku su izgradnja nadstrešnice za dežurnu jedinicu i rekonstrukcija vodovodne mreže na tom aerodromu.

Na vojnom aerodromu „Narednik-pilot Mihajlo Petrović“ u Nišu realizovana je izgradnja hangara za smeštaj vazduhoplova, a na civilno-vojnom aerodromu „Morava“ kod Kraljeva nakon izvršene  rekonstrukcije piste i izgradnje sistema svetlosne signalizacije, u toku je rekonstrukcija armiranih betonskih skloništa za smeštaj vazduhoplova.

Početkom 2019. godine na helidromu Vojnomedicinske akademije, na Banjičkom visu, izgrađen je objekat za potrebe smeštaja posada vazduhoplova, unutrašnje službe, sanitetskog osoblja i lica koja se transportuju helikopterima. Takođe, uvođenjem osvetljenja omogućeno je poletanje i sletanje na helidrom u noćnim uslovima.

Zahvaljujući merama državnog i vojnog rukovodstva Ratno vazduhoplovstvo i prorivvazduhoplovna odbrana opremljeni su novim i najsavremenijim sredstvima naoružanja i vojne opreme, poboljašani uslovi rada i standard svih pripadnika, a naše Ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana je snažnije nego ikada.

Rusi registruju vakcinu protiv korone! Više o tome OVDE.

Izvor: mod.gov.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA

ENGLISH NEWS

Nema dostupnih vesti.

Urbancube