Najnovije

TRAMP PONOVO UVEO TAKSE: Amerika na prvom mestu!

Američki predsednik Donald Tramp saopštio je sinoć da je ponovo uveo taksu od 10 odsto na pojedine kanadske proizvode od aluminijuma.

Donald Tramp (Foto: Flickr)

Tramp, kako je naveo, želi da zaštiti američku industriju od prekomernog uvoza, što je razljutilo Otavu i pojedine američke poslovne grupe.

Tramp je u govoru u fabrici veš mašina Virpul u Ohaju rekao da je u okviru svoje trgovačke agende "Amerika na prvom mestu", potpisao ukaz o ponovnom uvođenju taksi za zaštitu nacionalne bezbednosti. 

Pre nekoliko meseci moja administracija se saglasila da ukine te takse, a zauzvrat je kanadska vlada obećala da neće preplaviti našu zemlju izvozom i uništiti naše poslove sa aluminijumom, ali upravo su to uradili. Kanadski proizvođači aluminijuma su prekršili svoje obaveze", kazao je Tramp. Iz kancelarije američkog Predstavništva za trgovinu je navedeno da će se takse od 10 odsto odnositi na sirov aluminijum proizveden u topionicama, ali ne i na proizvode od aluminujuma.

Izvor iz kanadske vlade je rekao da će ta zemlja uzvratiti recipročnim taksama na američku robu.

Kanada je uvela slične takse na američku robu, od burbona do kečapa, kada je Tramp 2018. godine prvi put uveo takse na čelik i aluminijum iz Kanade i Meksika.

Američka privredna komora nazvala je Trampov potez "korakom u pogrešnom pravcu" koji će povećati troškove američkim kompanijama i potrošačima.

Vučić otkrio šta će tražiti za Kosovo! Više o tome OVDE.

Izvor:  Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA