Najnovije

Brat Zorana Babića napravio zgradu pored zaštićenog izvora!? A tamo viđen i direktor "Koridora Srbije"! (VIDEO)

Gradnja stambenih objekata u jednoj od najposećenih banja u Srbiji - Vrnjačkoj Banji nije novost, ali je potpuno neverovatna činjenica da je u sred zaštićenog područja, tik pored poznatog izvorišta mineralne vode Snežnik, nikla zgrada od 4.000 kvadrata sa 84 stana.

Vrnjačka banja (Foto: Jutjub)

Inspekcija je utvdila da je dozvola za gradnju izdata na osnovu Plana generalne regulacije koji ne sadrži elaborat o zaštiti izvorišta, pa je pre nekoliko meseci predložila resrnom ministarstvu da zabrani dalju primenu tog Plana.

Slučaj je sada pred Ustavnim sudom, ali to nije zaustavilo radove. Verovatno, kako sumnjaju prve komšije, zbog toga što je zvanični investitor Goran Babić, brat od strica Zorana Babića, direktora Koridora Srbije.

Iako nema potvrde da je Zoran Babić umešan u posao izgradnje "impozantne" zgrade sa tri sprata, koja je praktično u delu vrnjačkog parka, stanovnici ovog dela Banje kažu da su ga viđali na gradilištu. Protiv izgradnje tog stambenog objekta prvi se pobunio Dragan Brđović koji je u prijavi naveo da "jedan moćnik" gradi objekat po planovima koji su nezakoniti.

"Čim grade na ovoj lokaciji, onda to može da bude samo neko od moćnika. Verovatno da ne bi mogao da gradi da nema privilegiju da radi šta hoće“, kaže Brđović.

Građevinsku dozvolu je početkom aprila izdao Odsek za urbanizam opštine Vrnjačka Banja, a isti organ je polovinom aprila i potvrdio početak radova. Završetak radova planiran je do kraja 2020. godine.

"Trista metara od izvora Snežnik ne smeš da ubodeš budak u zemlju. A ovo je samo šest metara od izvora. Bruka i sramota za onog ko gradi i za onog ko mu je dozvolio da to učini. Banja propada, a iz tog kraja se zbog tog objekta već odselilo 20 odsto meštana, jer ne mogu to da gledaju", objašnjava Brđović.

Nakon dobijanja ove prijave, Ministarstvo građevinarstva, infrastrukture i saobraćaja poslalo je nadležnu građevinsku inspekciju da izvrši vanredni nadzor. Nalaz inspekcije praktično je potvrdio Brđovićeve navode. Inspekcija je utvrdila da u Planu generalne regulacije nedostaje elaborat o zonama zaštite izvorišta mineralne vode, jer upravo ta studija bitno određuje uslove gradnje u tim zonama.

"Na osnovu sprovedenog inspekcijskog nadzora, 16. marta, pokrenut je postupak ocene zakonitosti Plana generalne regulacije Vrnjačka Banja kod Ustavnog suda, koji je u toku. Ovaj plan je na pravnoj snazi do pravnosnažnog okončanja sudskog postupka, odnosno ocene zakonitosti pripreme, koordinacije, praćenja izrade i usvajanja ovog planskog dokumenta", navodi se u odgovoru koji je N1 dobio od ministarstva.

Bez obzira što je slučaj pred sudom, radovi na objektu nisu prekidani, pa su stigli i u završnu fazu. I pored toga, u ministarstvu tvrde da će se, ukoliko se ispostavi da je objekat nelegalan, postupiti po zakonu. Prema pisanju BIRN-a, stanovi se u fazi izgradnje prodaju po ceni od 1.200 evra za kvadrat bez uračunatog PDV-a, koji je 10 odsto od vrednosti stana. S obzirom na veličinu objekta, to može da znači da bi investitor mogao da zaradi oko 3,5 miliona evra, kad se odbiju troškovi ulaganja koji prema podacima iz građevinske dozvole iznose oko 1,5 miliona evra.

Zgrada se nalazi na manje od desetak metara od Snežnika, najposećenijeg izvora mineralne vrnjačke vode, koji je zbog urbanističkog haosa i nekontrolisane gradnje 2011. godine već bio zatvaran, a onda nekoliko godina nije bio u funkciji. U vodi Snežnika tada su se pojavile fekalne bakterije nakon što je došlo do izlivanja kanalizacije zbog prekomerne gradnje.

Pročitajte OVDE    koga su to otpustili da bi zaposlili SNS-ovce.

Izvor: N1

Bonus video

Korona nestaje za 24 časa ako se ovo dogodi!  – Branka Stamenković

Knjigu Aleksandra Dugina “Četvrta politička teorija” možete poručiti OVDE.

 

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA

Urbancube