Najnovije

ERDOGAN PONOVO DEMONSTRIRA SILU: Još jednom hramu preti tragična sudbina Aja Sofije, ova svetinja postaje džamija?!(VIDEO)

Eksperti smatraju da bi još jedna vizantijska crkva u Turskoj mogla biti pretvorena u džamiju. U pitanju je hram Hrista Spasitelja koji se još naziva Hora.

Hora, Istanbul (Foto: Jutjub)

Hram je izgrađen još u V veku u poljima (Hora) severozapadno od tadašnjeg grada, oivičenog Konstantinovim bedemom. On je poznat po tome što se u njemu nalaze dobro očuvani vizantijski mozaici zbog čega je unet u spisak svetske baštine UNESKO, navodi portal „Blagovest-info“.

Na razmeđu 15 i 16 veka, nakon osvajanja Carigrada, crkva je bila pretvorena u džamiju. Turci su je bili nazvali Karije. Ona je to ostala sve do sredine 20 veka, kada je dobila status muzeja. Nakon toga su bili otkriveni mozaici i freske, koji su bila prekriveni malterom u periodu kada je imala status džamije.

U novembru 2019. godine državni savet Turske je doneo odluku da se hram preda pod upravu Dijaneta – resora za poslove religije. Ukaz iz 1945. godine po kojem je Hora bila pretvorena u muzej je bio ukinut.

Odluka da se Aja Sofija pretvori u džamiju, izazvala je opravdane sumnje nekih eksperata da istu sudbinu čeka i crkva Hrista Spasitelja.

Pročitajte OVDE   kakve to dvostruke standarde ima Turska.

Izvor: blagovest-info. ru

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA

Urbancube