Najnovije

MILOV PRLJAVI PLAN ZA OTIMANJE VLASTI: Lider DPS spreman na sve da bi ostao gospodar Crne Gore

Crnogorski predsednik i lider DPS Milo Đukanović nema nameru da olako prizna poraz na nedeljnim parlamentarnim izborima i vlast prepusti opoziciji.

Milo (Foto: predsjednik.me)

Đukanović, kako se saznaje, spreman je da iskoristi sve mehanizme šefa države, pošto mu mandat ističe tek za dve godine, da bi sprečio pobednike izbora da formiraju vladu i nastavio preko DPS da vedri i oblači Crnom Gorom.

- Đukanović će da ide na sve ili ništa. Na sve je spreman da bi nastavio u punom kapacitetu da vlada, pa i na prljave političke marifetluke. U opticaju su, za sada, tri scenarija - navode izvori iz Crne Gore.

Prva je da dodeli mandat za formiranje vlade svom DPS, kao stranci koja je osvojila najviše glasova, iako nemaju većinu, samo da bi odugovlačili mesecima i u međuvremenu pokušali da zavade opozicionare ili kupe neki mandat.

- Nadaju se da će u međuvremenu ova euforija u narodu da splasne, pa da opet on zavlada - priča izvor iz Podgorice.

Klipovi u točkove

U krajnjem slučaju, nije isključeno da ako ova dva plana zakoče sa realizacijom, "prepusti" opoziciji da formira vladu, ali će Đukanović u tom slučaju, kako navodi sagovornik, konstantno "stavljati klipove u točkove" novoj vladi i sabotirati njen rad na svakom koraku u cilju izazivanja novih izbora.

Potpuno je jasno da je Đukanović izbore izgubio, ali je moguće da će koristiti sve opcije koje mu zakon (ne) dopušta kako bi zadržao ili vratio vlast DPS, mišljenja je analitičar Saša Adamović.

- Đukanović bi mogao mandat prvo da preda DPS kako bi kupio vreme i, između ostalog, možda pripremio odstupnicu DPS sa vlasti. Moguć je i pokušaj prekrajanja izborne volje kroz kupovinu mandata, ucene, pritiske, s tim da je to narizičnija opcija jer pobednici izbora ne bi prihvatili taj postizborni inžinjering. Nije isključeno da će dopustiti da pobednici formiraju novu vladu, a da narednih godina kroz kohabitaciju čini sve kako bi opstruisao njen rad - kaže Adamović.

Gubitnička lavina

Na taj način Đukanović bi, objašnjava sagovornik, pokušao da pomogne svom DPS da dođe do prevremenih parlamentarnih izbora na kojim bi pokušali da se vrate na vlast:

- Jer sadašnje opozicione stranke će se u novoj vladi suočiti sa ozbiljnim problemima, pre svega ekonomske prirode, plus neće biti nimalo lako razmontirati Đukanovićev režim, ogrezao u kriminalu i korupciji, koji će se za vlast boriti do poslednjeg daha.

Lider Prave Crne Gore Marko Milačić poručuje Đukanoviću da se ne igra jer će na svaki pokušaj njegove sabotaže, kojoj je sklon, odgovoriti oštro narod koji je pokazao da su on i DPS politička prošlost.

- Sumnjam da će imati sad dovoljno hrabrosti da se upusti u prljave igre. Dobio je on direktive i iz međunarodne zajednice da se lagano povlači. Predstoji mu samo lavina gubitaka. Pitanje je kako će DPS, koja nije partija, već kriminalna organizacija, opstajati i u opoziciji - kaže Milačić.

Upitan da li to najavljuje procese, hapšenja Đukanovića i saradnika, on odgovara:

- Ne bih da prejudiciram, ne želimo mi revanšizam, ali će pravda morati da bude zadovoljena.

Već viđeno: Milo poraz iz 2001. pretvorio u pobedu

Đukanović bi, upozoravaju u delu javnosti, mogao da izvede politički potez kao pre 19 godina, kad je kupovinom vremena - za godinu dana u dva izborna ciklusa uspeo da osvoji apsolutnu vlast. Na izborima održanim 22. aprila 2001. DPS u koaliciji sa SDP nije uspeo da osvoji dovoljan broj glasova da bi formirao vladu - dobili su 36 od ukupno 77 mandata. Nakon političke krize i višemesečnih pregovora LSCG je podržao manjinsku vladu DPS i SDP. Liberali su, međutim, uskratili podršku posle potpisivanja Beogradskog sporazuma, pa su održani novi izbori 20. oktobra 2002, na kojim je DPS sa 39 mandata osvojio apsolutnu vlast.

Tri scenarija

1. Đukanović čini sve da odloži formiranje vlade - odugovlači sa predlaganjem mandatara za sastav vlade. Mandat prvo daje svom DPS, uz opravdanje da je osvojio najviše glasova, iako opozicija ima obezbeđenu parlamentarnu većinu. DPS odugovlači sa vraćanjem mandata da bi "kupio vreme" u nameri da narodni bunt splasne, a oni nekim političkim maritfetlukom napravili vlast

2. Đukanović i DPS obezbeđuju većinu kupovinom mandata, ucenama, pritiscima

3. U slučaju da ne uspe da spreči opoziciju u formiranju vlade, Đukanović će učiniti sve da u naredne dve godine, koliko još ima do isteka predsedničkog mandata, sabotira njihov rad kako bi izazvao nove izbore.

"Crna Gora prva oslobođena, Srbija sledeća na redu." Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Srpski Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA