Najnovije

SEVAJU VARNICE NA MEDITERANU! NATO nema kontrolu nad situacijom! Hitan sastanak u sedištu Alijanse!

Turski i grčki zvaničnici sastali su se danas u sedištu NATO radi razgovora usmerenih na sprečavanju dalje vojne eskalacije u istočnom Mediteranu, rekao je turski bezbednosni izvor, dok je Grcka tražila značajne sankcije Evropske unije protiv Turske.

Turska ratna mornarica. (Foto: tsk.tr)

Vojni zvaničnici dve zemlje, obe članice NATO, trebalo je da održe razgovore u Briselu u utorak nakon ostvarenog inicijalnog kontakta prošle sedmice, ali je NATO odložio razgovore, preneo je Rojters.

Pregovori o "vojnoj dekonfliktnosti", koje je najavio generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg prošle nedelje, imaju za cilj da spreče eskalaciju incidenata, poput sudara turskih i grčkih ratni brodova prošlog meseca.

Ratni brodovi su pratili turski brod koji je istraživao naftu i gas u spornim mediteranskim vodama zapadno od Kipra, u operaciji koju je Grčka osudila kao nelegalnu. 

I Ankara i Atina na to područje gledaju kao na deo svog kontinentalnog pojasa.

Grčka navodi da razgovori zavise od odlaska turskih plovila iz spornih voda, ali Turska ističe da neće da razvovara pod preduslovima.

Istovremeno, grčki premijer Kirjakos Micotakis izjavio je da Evropska unija mora da uvede značajne sankcije Turskoj ako Ankara ne povuče svoju infrastrukturu iz spornog dela istočnog Mediterana.

Nemci se više plaše Donalda Trampa nego korona virusa! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA